S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

30 »VKLJUČUJEMO IN AKTIVIRAMO!«

Projekt je predlagal/a Zarika Snoj Verbovšek: »Lanski rezultati so odlični, kar dokazujejo izjemno pozitivni odzivi sodelujočih institucij in izdana zbornika del udeležencev usposabljanj.«

Projekt je namenjen zapornikom v fazi odpusta, osebam, ki se zdravijo odvisnosti od prepovedanih drog, osebam s težavami v duševnem zdravju in osebam z motnjami v duševnem razvoju, izvaja pa se v številnih institucijah po vsej Sloveniji. Njegov glavni cilj je socialna aktivacija z vključitvijo kulturne komponente, ki bo udeležence programa približala trgu dela. Udeleženci skozi program, utemeljen na ustvarjalnosti in kulturi, pridobivajo in nadgrajujejo znanje in veščine potrebne za krepitev zaposlitvenega kapitala, s katerim se bodo v prvi vrsti lažje socialno aktivirali in posledično vključili na trg dela. Rdeča nit se odvija skozi zgodbe knjig priznanih slovenskih avtorjev, preko katerih udeležence vodi priznan slovenski pisatelj ali pesnik.

Območje: Ljubljana, (Maribor, Celje, Ig, Škofja Loka, Postojna, Medvode, Dob, Ig, Koper, Črna na Koroškem, Draga pri Igu, Dobrna, Dornava)

  • Okvirna vrednost projekta: 850.000 evrov
  • Okviren EU prispevek (Evropski socialni sklad): 680.000 evrov

The project was nominated by Zarika Snoj Verbovšek: ‘’Last year’s results are excellent, this is proven by an amazing response from the participating institutions and two almanacs featuring participants’ inputs.’’

The project targets persons with mental health disorders and mental disabilities, persons serving prison sentences scheduled for release, and persons participating in drug rehabilitation programmes and is being implemented in seven institutions across Slovenia. The project seeks to spur social activation of target groups through integration in cultural components that will help bring these individuals closer to the labour market. The participants gain and improve the knowledge and skills needed to enhance their employment capital by means of a programme that builds on creativity and culture. The programme is to spur social activation among target groups, integration in social networks and entry in the labour market. The main thread of the programme and its content-specific activities will be conveyed through stories featured in books by renowned Slovenian authors, to which the participants will be introduced by a specialist mentor and experts from various other fields.

Area: Ljubljana, (Maribor, Celje, Ig, Škofja Loka, Postojna, Medvode, Dob, Ig, Koper, Črna na Koroškem, Draga pri Igu, Dobrna, Dornava)

  • Indicative project value: EUR 850,000
  • Indicative EU contribution (ESF): EUR 680,000

 

PROGRAM: PROJEKT »VKLJUČUJEMO IN AKTIVIRAMO!« / EU PROJEKT,  MOJ PROJEKT

Mestni muzej Ljubljana, 10. 6. 2017

 10.00-11.30 (atrij)

             Nagovor Alenke Smerkolj, ministrice brez resorja, pristojne za razvoj, strateške projekte in

             kohezijo

             Predstavitev akcije »EU projekt, moj projekt« (SVRK)                                                                                                                             

             Predstavitev projekta »Vključujemo in aktiviramo!« s primeri dobrih praks s terena (JAK RS –

             Mojca Bergant Dražetić, Zarika Snoj Verbovšek, Nataša Konc Lorenzutti, Lenart

             Zajc, Andreja Peklar)

             Predstavitev celodnevne ViA nagradne igre

            Otvoritev fotografske razstave »ViA utrinki«

11.30-12.00

             Odmor za kavo in pogostitev (kavarna)

12.00-13.30

       Delavnica I: Pisanje zelo kratke zgodbe (kako začeti, kako nadaljevati), delavnica kreativnega pisanja; vodi: Andrej Blatnik (Županova soba, največ 20 oseb)*

Delavnica uvodoma prikaže razliko med ustvarjalnim in funkcionalnim pisanjem in opozori na funkcije literature. Premisli nekatere temeljne pomisleke ob poučevanju kreativnosti in jih ovrže. Prikaže nekaj vzvodov za začenjanje zgodbe in napoti na vaje, ki ubeseditev izboljšajo. S praktičnimi primeri opozori na delovanje literarnega besedila in bralčevo udeležbo v njem.
V drugem delu se udeleženci, ki to želijo, preskusijo v pisanju zelo kratke zgodbe; ob skupni analizi nastalih zgodb delavnica opozori na tri stopnje v pisanju (pisanje iz užitka; iskanje napak in popravljanje; ustvarjanje najboljšega) in se vrne k izhodišču: pisanje je svobodno početje, ki, morda v nasprotju z izročili slovenske literarne zgodovine, prinaša tudi precej užitka.

             Delavnica II: Literarna ilustratorska delavnica; vodi: Peter Škerl (Pedagoška soba, največ 20 oseb)*
Iz znanega odlomka slovenske klasične literature bomo razvijali kratko zgodbo v črno-beli tehniki.
Ustvarjanje bo temeljilo na junaku in redosledu zgodbe, inovativnost in kreativnost pri razvijanju zgodbe pa bo prepuščana udeležencem likovne delavnice. Predznanje ni potrebno, dobrodošla je le dobra volja in želja po likovnem izražanju.

13.30-14.00 (atrij)

             Gledališka predstava »Nina išče prijatelja« (udeleženci CUDV Dobrna)

15.30-17.00 (Županova soba, največ 40 oseb)*

             Delavnica III: Gledališka improvizacija s Tonetom Partljičem (Županova soba, največ 40 oseb)*
Na vedri literarno-gledališki delavnici bomo spoznavali zakonitosti gledaliških žanrov, aktivno sodelovali in se zabavali z improvizacijami, ki jih bo z obilico humorja usmerjal eden od letošnjih mentorjev projekta »Vključujemo in aktiviramo!« Tone Partljič.

17.00-18.30

          Delavnica IV: Beseda je več kot beseda, delavnica kreativnega izražanja; vodi: Cvetka Bevc (Županova soba, največ 20 oseb)*
Raziskovanje besede bomo pričeli z iskanjem različnih sopomenk, asociacij, izvirnih podob za izbrane pojme. Srce, dom, hiša, ljubezen kar kličejo po razširitvah. Naredili bomo plakat-besedo! Nadaljevali bomo z ritmiziranim izvajanjem in melodiziranjem besed, kar nas bo popeljalo v preddverje pesništva ali kar v pesem samo. S pomočjo fotografij in slik si bomo pripovedovali zgodbe in se skusili v izvajanju dialogov. Poigrali se bomo z različnimi predmeti, ki znajo govoriti. Za zaključek bomo ob glasbi ustvarjali veriženje stavkov. Kreativno in zabavno!

       Delavnica V:Glej, školjka!, ilustratorska delavnica; vodi: Samira Kentrić (Pedagoška soba, največ 20 oseb)*
Na delavnici "Glej, školjka!" bomo izdelali manjšo likovno kompozicijo (risbo ali skulpturo), dovolj majhno, da bo sedla v notranjost školjkine lupine. Pri tem bomo sledili pristopu manjših likovnih intervencij v javni prostor. Za nas to pomeni, da bo vsak ustvarjalec svojo školjko poleti odnesel s seboj k morju ali jezeru in jo tam odložil med pesek in druge školjke. S tem bo podaril uro svoje ustvarjalnosti naključnemu neznanemu najditelju.
Udeleženci bodo ves potreben material za izdelavo dobili na delavnici.

18.30-19.00 (atrij)

             Zaključek celodnevne nagradne igre in podelitev knjižnih darilnih paketov izžrebanim

             nagrajencem

19.00-20.30 (atrij)

             Literarno-glasbeni stand-up s Pižamo in Trkajem (Boštjan Gorenc - Pižama, Rok Terkaj)

Zaradi kakovostne izvedbe delavnic je število mest omejeno. Vsi zainteresirani se lahko najkasneje do 8. 6. 2017 prijavite tukaj.

 

Nazaj na vse projekte