S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

54 HERITASTE – POTI OKUSOV IN DOŽIVETIJ

Projekt je združil eno gastronomsko in zgodovinsko kulturo treh območij - ozemlje Furlanije Julijske krajine, del Benečije (Pokrajini Padova in Benetke) in nekatere slovenske regije (Goriška in Obalno-kraška regija). Njegov namen je bil izboljšati pokrajinsko in deželno konkurenčnost gospodarstva s tesnim sodelovanjem turističnega in kulturnega sektorja. S promocijo tematskih poti, ki bi ovrednotenje tipičnih lokalnih izdelkov umestile v zgodovinsko kulturni kontekst, so želeli ovrednotiti turistične, kmetijske, zgodovinske, kulturne in gospodarske posebnosti območja. Tako so med drugim so pripravili spletni portal vinskih kleti v Goriških Brdih in sofinancirali več aktivnosti na temo vinogradništva in oljkarstva. Glavni cilj projekta je bil razvoj trajnostnega turizma v obmejnih podeželskih območjih, ki temelji na povezavi med izdelki in tipičnimi lokalnimi jedmi ter naravno in kulturno dediščino.

Okvirna vrednost projekta: 1,2 milijona evrov
Okviren EU prispevek: 1 milijon evrov

PROGRAM

Sobota, 11. junij 2016

10.00 – 10.15             Zbiranje v  pritličju Lanthierijevega dvorca v Vipavi, na sedežu Univerze v Novi Gorici (partner projekta Heritaste)

10.15 – 11.00             Predstavitev projekta in dvorca ter Univerze v Novi Gorici; ogled informacijske točke in predstavitev publikacij, ki so nastale v okviru projekta HERITASTE

11.00 – 12.00             Krajše predavanje o kulturi pitja vina in predstavitev vipavskih avtohtonih sort v Vinoteki Vipava v centru Vipave (Zavod za Turizem Trg Vipava)  

12.00 – 13.00             Vožnja iz Vipavske doline v Goriška Brda (organiziran avtobusni prevoz z vključenim vodenjem – predstavitev Goriške regije in kulturnih

                                       znamenitosti ter kulinarike)

13.00 do 18.30           Doživetje v Goriških Brdih v okviru tradicionalnega praznika češenj, zaključek z ogledom najstarejše kleti v Brdih.

13.00 – 15.00             Obiskali bomo razgledni stolp Gonjače in se sprehodili med vinogradi do srednjeveške vasice Šmartno, kjer si bomo z vodičem ogledali vaško

                                      jedro in cerkev sv. Martina. V Šmartnem bodo v okviru Praznika Češenj postavljene stojnice, na katerih bodo proizvajalci in pridelovalci

                                      domačih izdelkov prikazovali izdelovanje različnih proizvodov.

15.00 – 17.00             Vožnja z avtobusom do Dobrovega, kjer bodo poleg slastnih briških češenj stojnice krasile številne domače kulinarične dobrote.

                                      Na Gradu Dobrovo se bodo odvijali tudi cooking showi.

17.00 – 18.30             Vožnja do Biljane. Ogled najstarejše vinske kleti Dvorec Dorišče in zaključek (degustacija penin in narezek).

18.30                           Organiziran prevoz z avtobusom nazaj v Vipavsko dolino.

 

Foto: Črt Slavec