S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

15 skupin v okviru projekta »Vključujemo in aktiviramo!« se predstavlja javnosti

15 skupin v okviru projekta »Vključujemo in aktiviramo!« se predstavlja javnosti

Ljubljana, 11. december 2018 – Javna agencija za knjigo Republike Slovenije s pomočjo sredstev Evropskega socialnega sklada že tretje leto izvaja projekt »Vključujemo in aktiviramo!«. Namenjen je razvoju in izvajanju interdisciplinarnih programov socialne aktivacije in vključevanju ranljivih družbenih skupin v družbo in posledično na trg dela s poudarkom na kulturni komponenti in ustvarjalnosti. V tretjem letu izvajanja projekta so uspeli število vključenih skupin podvojiti, tako da usposabljanje poteka v kar 15 skupinah po vsej Sloveniji, vanj pa je vključenih več kot 100 udeležencev. Ob zaključku leta pripravljajo več zaključnih prireditev, posebne prireditve, ki je potekala danes v Mestnem muzeju v Ljubljani, se je udeležila tudi direktorica organa upravlja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Mateja Mahkovec.
V sklopu prireditve so se udeleženci štirih skupin oseb s težavami v duševnem zdravju predstavili z literarnimi izdelki, ki so nastali tekom usposabljanja. Kultura namreč govori univerzalen jezik, ki je blizu vsem. Svoje prireditve imajo tudi vsi zavodi za prestajanje kazni zapora ter skupine oseb z motnjami v duševnem razvoju. V usposabljanje v okviru projekta so namreč vključene štiri ranljive družbene skupine: osebe z motnjami v duševnem razvoju, osebe s težavami v duševnem zdravju, zaporniki v fazi odpusta in osebe, ki se zdravijo odvisnosti od prepovedanih drog. V različnih institucijah po državi skupine udeležencev s pomočjo izbranih mentorjev (priznanih slovenskih pisateljev, pesnikov in ilustratorjev) ob obravnavi slovenskih leposlovnih del razvijajo lastno ustvarjalnost, sposobnosti kreativnega izražanja in pisanja ter druge kulturne potenciale, izboljšujejo svojo digitalno pismenost, se kreativno izražajo in javno nastopajo. To, kar lahko v sklopu zaključnih prireditev pokažejo javnosti, udeležencem ne pomeni le nagrade za celoletno delo, pač pa predvsem javno potrditev rezultatov usposabljanja. Ti so dokaz, da je mogoče na malo drugačen, ustvarjalen način pridobiti znanje in veščine za boljšo socialno aktivacijo in vključenost ranljivih družbenih skupin tako v družbeno življenje kot na trg dela, je prepričana direktorica organa upravljanja Mateja Mahkovec. Ob tem je dodala, da je uspešnih zgodb ljudi, organizacij, podjetij in drugih, ki so uspešno pridobili evropska sredstva v Sloveniji ogromno, zato je prav, da vsi skupaj širimo glas o sledeh, ki jih evropska kohezijska politika pušča po vseh krajih naše države.

Deli to novico z ostalimi