S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Bogastvo naravne in kulturne dediščine

Bogastvo naravne in kulturne dediščine

V četrtek 18. 2. 2021 je bila organizirana skupna delavnica v sodelovanju med SVRK in ZRS Koper na temo varovanja kulturne dediščine in oživljanju turistične ponudbe v zaledju mediteranskega prostora. V prvem delu delavnice so udeleženci spoznali konkretne primere obnove palač, ki so kulturno in spomeniško zaščitene. Predstavnik združenja iz Benetk, ki povezuje javne in zasebne inštitucije, je na konkretnih primerih predstavil, kako se javni in zasebni subjekti najprej dogovorijo o namenu kulturne dediščine, ki mora izpolnjevati tako javni interes, kakor tudi mora zagotoviti finančno vzdržnost, kar prispevajo lokalni zasebniki. Nadalje je predstavil postopke obnove  tako na zasebnih kot na javnih stavbah. 

V drugem delu je bila predstavljena kulturna in krajinska dediščina ter posebna znanja, kako prepoznamti  bogastvo in neizkoriščen potencial za rast in razvoj turistične ponudbe v zaledju turističnih centrov in posledično krepitev privlačnosti območij, ki so zaradi svoje lege odmaknjena od glavnih turističnih tokov. Udeleženci so bili seznanjeni z primeri novih turističnih produktov (oddih v tišini, ekstremni športi, itd.).

Nazadnje so udeleženci spoznali slovensko zakonodajo s področja kulturne dediščine, postopke poseganja v zgradbe pod spomeniškim varstvom. Izpostavljen je bil primer srednjeveškega gradu Rajhenburg v Brestanici pri Krškem, kot primer dobre prakse varovanja kulturne z namenom izboljšanja muzejske dejavnosti in oblikovanja nove turistične ponudbe.

Skupna delavnica, je bila izvedena kot del aktivnosti projektov MerlinCV, sofinanciran v okviru programa čezmejenga sodelovanja Interreg V-A Italija Slovenija, in projektom Panoramed, sofinanciran v okviru programa transnacionalnega sodelovanja Interreg V-B Mediteran. Več informacij o projektih najdete na njihovih spletnih straneh:

MerlinCV: https://www.ita-slo.eu/sl/merlincv

Panoramed: https://governance.interreg-med.eu

Foto: Unsplash 

 

Deli to novico z ostalimi