S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Dodatna sredstva nevladnim organizacijam

Dodatna sredstva nevladnim organizacijam
Foto: arhiv SVRK

Ljubljana, 19. julij 2022 - Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je v Bruselj poslala uradno prošnjo za prerazporeditev sredstev na Sklad za civilno družbo. V skladu z memorandumom, je podpora civilni družbi pomembna prioriteta Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora in Norveškega finančnega mehanizma.

Skladno z zavezo po izdatnejši podpori nevladnim organizacijam in civilni družbi v Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, v dogovoru z donatorji, vodimo aktivnosti, da bomo še razpoložljiva sredstva namenili Skladu za civilno družbo, in sicer v višini 500.000 evrov.

Kot sta v današnji izjavi za javnost poudarila državni sekretar mag. Marko Koprivc in direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Goran Forbici, so nevladne organizacije in civilna družba en ključnih temeljev za zdravo demokracijo in družbo. V zadnjih dveh letih je bil to sektor, ki je bil izrazito zapostavljen. Nova vlada želi stanje na tem področju bistveno izboljšati in vzpostaviti pogoje za normalno delovanje nevladnih organizacij.

Prav zato so v Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko danes na urad Finančnega mehanizma evropskega gospodarskega prostora in Norveškega finančnega mehanizma v Bruslju poslali uradno prošnjo za prerazporeditev še razpoložljivih sredstev na Sklad za civilno družbo. Državni sekretar mag. Marko Koprivc je pri tem izjavil: »Želimo pokazati in dati jasno sporočilo, da so civilna družba in nevladne organizacije naš partner in da so zelo pomembne za stanje in rast demokracije v družbi.«

Tudi Goran Forbici je izpostavil, da odnos prejšnje vlade do nevladnih organizacij ni bil pozitiven, ob tem pa je poudaril, da je novo vodstvo takoj reagiralo, prisluhnilo in poiskalo rešitve. Dodeljena sredstva bodo namenjena področjem človekovih pravic, demokracije in pravne države, torej področjem, kjer sicer ni državnega financiranja. Ob tem je tudi zagotovil: »Nevladne organizacije smo obljubile, da bomo še naprej bdele nad tem ali se bodo obljube o drugačni politiki, o pravičnejši, boljši politiki uresničevale in ta sredstva v resnici to omogočajo.«

Sredstva bodo razdeljena preko javnega razpisa, na katerem bodo lahko sodelovale vse nevladne organizacije. Potrditev prerazporeditve sredstev se pričakuje do konca meseca septembra, obdobje črpanj sredstev pa se zaključi aprila leta 2024.

Državni sekretar mag. Marko Koprivc in direktor CNVOS Goran Forbici, sta danes predstavila aktivnosti za prerazporeditev še razpoložljivih sredstev Finančnega mehanizma evropskega gospodarskega prostora in Norveškega finančnega mehanizma v višini 500.000 evrov na Sklad za civilno družbo. Sredstva bodo preko javnega razpisa namenjena področjem človekovih pravic, demokracije in pravne države.



 

Deli to novico z ostalimi