S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za izboljšanje stanja nekaterih vrst in habitatov v Triglavskem narodnem parku

Evropska sredstva za izboljšanje stanja nekaterih vrst in habitatov v Triglavskem narodnem parku

Ljubljana, 10. januar 2019 – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za projekt »Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku - Vrh Julijcev«. Skupna višina sredstev namenjenih za izvedbo projekta znaša slabih 3,7 milijona evrov, od tega 2,9 milijona iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Namen projekta je vzpostaviti primerne pogoje za dolgoročno ohranitev osmih kvalifikacijskih vrst in štirih habitatnih tipov na območjih Nature 2000 v Triglavskem narodnem parku. V okviru projekta bodo izvedeni varstveni ukrepi izločitve ali vsaj omilitve ključnih znanih pritiskov nanje. Med drugim bodo projektni partnerji uveljavili mirna območja, poskrbeli za uravnavanje prometne obremenitve na Pokljuki, posadili prehransko ugodne rastlinske vrste in izvedli določene aktivnosti na območju Dvojnega jezera. 

Poleg neposrednih učinkov na ravni upravljanja območij Natura 2000 bodo načrtovane projektne aktivnosti vzajemno prispevale tudi k področjem varstva kulturne dediščine, turizma (interpretacija varstva narave, usmerjanje obiskovanja, promocija), gozdarstva in kmetijstva v narodnem parku.

V projektu bodo sodelovali Javni zavod Triglavski narodni park, Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - Kmetijsko gozdarski zavod Kranj, Občina Tolmin, Planinska zveza Slovenije, Turizem Bohinj - zavod za pospeševanje turizma, Zavod RS za varstvo narave, Zavod za gozdove Slovenije in Zavod za ribištvo Slovenije.

V primeru dodatnih vprašanj se, prosimo, obrnite na Ministrstvo za okolje in prostor.

Deli to novico z ostalimi