S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Minister Černač ob začetku gradnje sončne elektrarne Prapretno: »Zelena prihodnost je v naših rokah«

Minister Černač ob začetku gradnje sončne elektrarne Prapretno: »Zelena prihodnost je v naših rokah«

Prapretno, 3. julij 2021 – Minister za razvoj in EU kohezijsko politiko Zvone Černač se je udeležil slovesnosti ob začetku gradnje sončne elektrarne Prapretno. Skupaj z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, generalnim direktorjem Holdinga slovenske elektrarne dr. Viktorjem Vračarjem in županom občine Hrastnik Markom Funklom so s pritiskom na gumb simbolično zagnali dela. »Pritisk na gumb nosi preprosto, vendar močno sporočilo: Zelena prihodnost je v naših rokah,« je poudaril minister Černač.

Sončna elektrarna Prapretno pri Hrastniku bo največja sončna elektrarna v Sloveniji. Postavljena bo na zaprtem delu odlagališča nenevarnih odpadkov nekdanje trboveljske Termoelektrarne. Okvirno 2,5 milijona vredna naložba je pomembna tako zaradi proizvodnje čiste električne energije kot tudi zaradi ureditve degradiranega območja.

Kot je povedal minister Černač, so tovrstne naložbe ključne za trajnostni razvoj naše države. »V nedavno s strani Evropske komisije potrjenem Načrtu za okrevanje in odpornost bo več kot 42 odstotkov oziroma milijarda evrov namenjenih za te namene. Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2021-2027 je v pripravi, potrjen naj bi bil v prvi polovici prihodnjega leta. Vsebuje šest ciljev politik, šesti je v celoti namenjen pravičnemu prehodu Savinjsko-Šaleške regije in Zasavja,« je pojasnil minister.

»Slovenija je čista, zelena in pametna. Takšna bo tudi ostala, saj si prizadevamo za čisto okolje, za ohranjanje narave, za ohranitev vodnih virov in pitno vodo. Hkrati si prizadevamo tudi za sodobne tehnologije pri koriščenju naravnih virov. Poleg sonca in vetra imam tu v mislih predvsem naš bogat vodni potencial, kjer z roko v roki stopata proizvodnja električne energije preko hidrolektrarn in urejanje okolja, zagotovitev poplavne varnosti in rekreacijske površine ob teh ureditvah,« je dejal minister.

Slovenija je med 165 državami po doseganju 17 ciljev trajnostnega razvoja na visokem 9. mestu. »Naša prihodnost je zelena in pametna,« je svoj nagovor zaključil minister Zvone Černač.

Deli to novico z ostalimi