S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Na Informativi 2019 tudi o možnostih štipendiranja in poklicih prihodnosti

Na Informativi 2019 tudi o možnostih štipendiranja in poklicih prihodnosti

V petek in soboto, 25. in 26. januarja 2019, je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal sejem izobraževanja in poklicev Informativa, mladi so izvedeli tudi, kašne možnosti jim ponujajo programi, ki jih sofinancira Evropski socialni sklad.

Na skupnem prostoru so se pod naslovom "Kaj Evropski socialni sklad ponuja mladim?" predstavili Služba vlade za razvoj in evropski kohezijsko politiko, Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad, Ministrstvo za javno upravo, Zavod za zaposlovanje, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Center za poklicno izobraževanje, ki so mladim na enem mestu predstavili številne priložnosti pri izobraževanju, zaposlovanju in reševanju podjetniških izzivov.

Poleg pridobivanja neposrednih informacij o programih in priložnostih, so mladi skozi zanimiv program, ki ga je povezoval Trkaj, spoznali različne poklice, ki bodo krojili našo prihodnost, možnosti štipendiranja in se pogovarjali s študenti iz tujine ter z drugimi zanimivimi gosti. Matej Cankar se je na študijskem obisku s pomočjo Ad futurine štipendije mudil v Texasu, ZDA, Maša Urbančič v Edinburghu, v Veliki Britaniji, Nuša Crnkovič je študirala v Maastrichtu na Nizozemskem, Maša Mori si je študijske izkušnje nabirala v Italiji. Kako je študirati v Sloveniji, pa je povedal Yaser Ghafoori iz Afghanistana, ki je prejemnik Ad futurine štipendije za 3-letni doktorski študij na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo na Univerzi v Ljubljani.

Ob pomoči mentorjev in dijakov Gimnazije Želimlje in Gimnazije Nova Gorica so se preizkusili v vdiranju v fizikalni sef. Preko virtualne resničnosti so s posebnimi očali Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga lahko poleteli v vesolje. Lahko so se udeležili ustvarjalnih delavnic Zavoda RS za zaposlovanje in spoznali programe Kam in kako, PUM in Eures, izvedeli, kako s pomočjo družbenih omrežij iskati službo, kateri bodo poklici prihodnosti in kako poskrbeti za samopromocijo, in se preizkusili v poznavanju e-storitev Ministrstva za javno upravo. Veliko zanimanja pa je požela tudi predstavitev poklica natakar – barist in delavnica umetnosti latte arta, kjer so si obiskovalci ogledali, kako pripraviti najboljšo kavo s pridihom priprave umetniške mlečne pene, in jo tudi poskusili. V dveh dneh sejma je bilo na voljo 850 profesionalno pripravljenih kavnih napitkov. Topespresso je prva uradna slovenska šola za barista in hkrati ekskluzivni imetnik svetovno priznane licence za latte art grading system Slovenija.

Ker so v izobraževanju vedno bolj pomembne tudi praktične izkušnje, je sklad predstavil nekaj zanimivih projektov in sistem vajeništva (PKP - Po kreativni poti do znanja, ŠIPK - Študentski inovativni projekti za družbeno korist, PUD - Povezave sistem poklicnega in strokovnega izobraževanja s potrebami trga dela), preko katerih lahko mladi že v času šolanja pridobivajo delovne izkušnje, kompetence ter veščine in tako proaktivno pristopajo k načrtovanju svoje karierne poti ali ustvarjanju lastnega delovnega mesta.

Delovni mentorji in študentje so tako v okviru programa PKP predstavili svoje izkušnje in prednosti sodelovanja pri projektih. Veterinarska fakulteta UL se je predstavila s projektom »Skrb za zdravje in dobro počutje eksotičnih živali v sožitju s človekom«, Fakulteta za organizacijske vede UM s projektom »Oblikovanje kompetenčnega modela za delovna mesta v podjetju DHL Global Forwarding, d.o.o.«, Filozofska fakulteta UM s projektom »Klik do slik«, Visoka šola za storitve v Ljubljani je predstavila razvoj in produkcijo kreativnega okolja za namene vizualnega komuniciranja pomena zdrave prehrane, udeleženci pa so z zanimanjem prisluhnili tudi predstavitvi projekta Zdravstvene fakultete UL »Novo življenje starega kompleta«. Svoje delo na projektih so v okviru programa ŠIPK predstavili delovni mentorji in študentje Fakultete za dizajn UP s projektom Celostna grafična podoba, Alma Mater Europaea – Evropski center iz Maribora s projektom »Zdrava drža otrok«, Naravoslovnotehniška fakulteta UL s projektom »Platnarstvo, nogavičarstvo in modrotiskarstvo na tržiškem v sodobni preobleki in Fakulteta za strojništvo UM s projektom »Zeleni tekstil«. Kako spodbuditi praktično usposabljanje z delom prek vajeništva, ki ga omogoča program PUD, so mladim povedali predstavniki Šolskega centra Škofja Loka in podjetja Polycom, d. o. o., predstavnica podjetja Admiral, d .o. .o. pa je predstavila primer dobre prakse vajeništva v njihovem podjetju. 

Zakaj je pridobivanje novih znanj in kompetenc ali vseživljenjsko učenje tako zelo pomembno za vsakega posameznika, so mladi spoznali preko programa Kompetenčni centri za razvoj kadrov, ki je ob pomoči predstavnikov različnih podjetij predstavil nekatere poklice prihodnosti. Kaj počne danes in kaj bo počel v prihodnosti strokovnjak s področja materialov in metalurgije (Impol, d. o. o.), inženir elektrotehnike (BSH Hišni aparati, d. o. o.), programer v telekomunikacijskem podjetju (Aviat, d. o. o.), IT za e-poslovanje in digitalne storitve, ki razvija povezljive aparate (Gorenje, d. d.), elektrotehnik – elektronik (Odelo Slovenija, d. o. o.), razvojni tehnolog, ki optimizira proizvodne procese in skrbi za vpeljavo vitkih metod (Elvez, d. o. o.), varnostni tehnik, operater nadzornega centra in inženir elektrotehnik (Varnost Vič, d. d.).

Fotogalerija dogodka

Deli to novico z ostalimi