S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Na osrednjem letnem dogodku Programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014–2020

Na osrednjem letnem dogodku Programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014–2020

Štanjel, 30. maj 2018 - Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) je v sodelovanju z organom upravljanja Programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014–2020 Avtonomno deželo Furlanija Julijska krajina organizirala osrednji letni dogodek programa, ki je bil namenjen druženju in interakciji vseh, ki so tesno vpeti v izvajanje že pete generacije čezmejnih programov med Italijo in Slovenijo.

Dogodek je gostila Regionalna pisarna v Štanjelu, dislocirana enota SVRK, ki nastopa v vlogi slovenske info točke Programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014–2020. Vzpostavljena je bila pred 20 leti kot »Antena Office«. Njeno poslanstvo, spodbujanje sodelovanje med akterji v korist čezmejnega teritorija, je kljub številnim institucionalnim spremembam v Italiji in Sloveniji, kot tudi spremembam na področju evropskih programov teritorialnega sodelovanja, ostalo nespremenjeno. Slovenska info točka v okviru programa sodelovanja med Slovenijo in Italijo opravlja informativne in svetovalne naloge na slovenskem ozemlju ter izvaja komunikacijske aktivnosti v tesnem sodelovanju s Skupnim sekretariatom v Trstu.

Programsko območje zajema površino 19.841 km², na katerem živi približno 3 milijone prebivalcev in vključuje pet italijanskih statističnih regij (Videm, Pordenone, Gorica, Trst in Benetke) ter pet slovenskih (Primorsko-notranjsko, Osrednjeslovensko, Gorenjsko, Obalno-kraško in Goriško).

Celotni proračun programa, katerega splošni cilj je »Spodbujanje inovativnosti, trajnosti in čezmejnega upravljanja za oblikovanje bolj konkurenčnega in povezanega življenju prijaznega okolja« znaša 91,7 milijona evrov, od tega nekaj manj kot 78 milijonov evrov oz. 85 odstotkov prispeva Evropski sklad za regionalni razvoj, dobrih 13,7 milijona evrov pa je nacionalnega sofinanciranja. Trenutno je v izvajanju 27 standardnih projektov in dva projekta, ki ju izvaja EZTS GO – Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje med Gorico (IT), Novo Gorico (SI) in Šempetrom-Vrtojbo (SI), kar predstavlja skoraj polovico programskih sredstev. Povprečna vrednost projektov v izvajanju je 1,2 milijona evrov. Izvajajo jih partnerstva s povprečno šestimi projektnimi partnerji. 

Poleg pozdravnih nagovorov programskih partnerjev iz Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine, dežele Veneto in Republike Slovenije, je bil letošnji osrednji dogodek programa v Štanjelu priložnost za interaktivno spoznavanje partnerjev v okviru štirih tematskih omizij in izmenjavo informacij o njihovih projektih. Predstavljeni so bili tudi kratki povzetki vseh 29 projektov.

Več o Programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014–2020.

Deli to novico z ostalimi