S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Napovedujemo prihodnost – s pomočjo Evropskega socialnega sklada

Informativa 2020, 24. in 25. januar 2020, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

Napovedujemo prihodnost – s pomočjo Evropskega socialnega sklada

Mislite, da je vaša karierna prihodnost zapisana v zvezdah? Ali lahko morda sami uresničite svoj potencial? Pridite 24. in 25. januarja na Informativo ter izkoristite ugoden položaj planetov, zvezd – in predvsem številnih možnosti, ki vam jih ponuja Evropski socialni sklad. Predstavljali se bodo namreč poklici in kompetence prihodnosti ter možnosti pridobitve različnih štipendij ali praktičnih izkušenj v izobraževanju. Spoznali boste mlade aktivne državljane, vajence, ki obvladajo svoj posebni poklic, ljudi, ki podirajo stereotipe in gospodarstvenike iz nekaterih naših največjih podjetij. S pomočjo digitalnih storitev si boste lahko olajšali marsikateri opravek, predvsem pa se zabavali z Rokom Bohincem.

Na skupnem prostoru se bodo predstavili Služba vlade za razvoj in evropski kohezijsko politiko, Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad, Ministrstvo za javno upravo, Zavod za zaposlovanje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter drugi sodelujoči, ki bodo mladim na enem mestu predstavili številne priložnosti pri izobraževanju, zaposlovanju in reševanju podjetniških izzivov.

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije bo predstavil Zoisove štipendije, Ad futura štipendije za študijsko mobilnost v tujino, štipendije za deficitarne poklice, na voljo pa bodo tudi informacije o EducationUSA center. Sicer pa morajo mladi že v času šolanja razmišljati o načinu pridobivanja delovnih izkušenj, kompetenc in veščin, po katerih bodo spraševali njihovi potencialni delodajalci, zato so jim na voljo programi Po kreativni poti do znanja, Študentski inovativni projekti za družbeno korist ter Povezava sistema poklicnega in strokovnega izobraževanja s potrebami trga dela, ki so odlična priložnost za pridobitev praktičnega znanja.  Zakaj je pridobivanje novih znanj in kompetenc ali vseživljenjsko učenje tako zelo pomembno za vsakega posameznika, pa bodo mladi spoznali preko programa Kompetenčni centri za razvoj kadrov, ki bo predstavil poklice prihodnosti.

Pri načrtovanju svoje kariere in izbiri poklica mladim pomaga tudi Zavod RS za zaposlovanje preko številnih programov aktivne politike zaposlovanja (Projektno učenje mlajših odraslih, Trajno zaposlovanje mladih, Usposabljanje na delovnem mestu, EURES, programa Kam in kako ter pridobivanja dodatnih informacij v Kariernih središčih).

Iz Evropskega socialnega sklada je sofinancirana tudi Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja, ki omogoča, da se mladim do vključno 29 let prispeva k zagotavljanju dostopnosti do čim hitrejše in kakovostne zaposlitve na področju vzgoje in izobraževanja ter s tem k povečanju deleža zaposlenih med mladimi, vključenimi v ukrepe na trgu dela. Kako to poteka v praksi, bo predstavil BIC Ljubljana. Na drugačen način pa se izvaja vajeništvo, ki omogoča pridobitev enake izobrazbe kot v šolski obliki, le da je več prakse.

Na Ministrstvu za javno upravo razvijajo številne napredne elektronske storitve, zanimive za dijake in študente, npr. vloga za subvencionirane vozovnice, vloga za pridobitev štipendije za deficitarne poklice ter vloga za pridobitev Zoisove štipendije, ureditev začasnega prebivališča, za tiste, ki ne bivajo v dijaških oz. študentskih domovih, vrednotnica za osebno dopolnilno delo ipd. Na Informativi bodo predstavili tudi dva zanimiva projekta za izboljšanje kompetenc in ustvarjalnosti zaposlenih v državni upravi: Kompetenčni model in  Inovativen.si – Partnerstvo za spremembe, ki naslavlja ustvarjalno reševanje izzivov in zagotovitev znanja ter kompetenc zaposlenih za drugačen način dela. Posebni gosti na razstavnem prostoru bodo mladi aktivni državljani, ki so sodelovali v projektih Ključ, Model M Slovenija in PiMP.

Več o možnostih koriščenja evropskih sredstev lahko preberete na spletni strani www.eu-skladi.si, za katero je pristojna Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. V njenem okviru deluje tudi Fina EU točka, ki na enem mestu nudi pomoč in podporo pri iskanju informacij o možnih virih financiranja iz EU sredstev in mednarodnih finančnih mehanizmov, sistemu in pravilih za koriščenje teh sredstev tako potencialnim prijaviteljem kot samim izvajalcem projektov.

Program dogodka

Deli to novico z ostalimi