S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropski socialni sklad na Informativi 2020

Evropski socialni sklad na Informativi 2020

24. in 25. januarja smo na Informativi mladim predstavljali številne možnosti, ki jih finančno podpira Evropski socialni sklad. To vključuje poklice in kompetence prihodnosti, možnosti pridobitve različnih štipendij ali praktičnih izkušenj v izobraževanju, aktivno državljanstvo, vajeništvo, sodelovanje študentov in podjetnikov in druge programe ter projekte. Veliko teh na Informativi sicer predstavljajo druge institucije, ki programe izvajajo (univerze, šole, zavodi ipd.).

Na skupnem prostoru »Evropski socialni sklad za mlade« smo se predstavili Služba vlade za razvoj in evropski kohezijsko politiko, Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad, Ministrstvo za javno upravo, Zavod za zaposlovanje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport z zanimivi gosti. Na zabaven način nas je povezoval Rok Bohinc, obiskal pa nas je tudi vedeževalec in napovedoval poklicno prihodnost.   

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad je mladim predstavil Zoisove štipendije, štipendije za deficitarne poklice in štipendije Ad futura za mednarodno mobilnost, na voljo pa so jim bile tudi informacije o EducationUSA centru. V izobraževanju so vedno bolj pomembne praktične izkušnje in ker pa morajo mladi že v času šolanja razmišljati o načinu pridobivanja delovnih izkušenj, kompetenc in veščin, po katerih bodo spraševali njihovi potencialni delodajalci.

Tako so mladi so mladi iz prve roke spoznali poklic steklar in kako lahko že v času šolanja s pomočjo vajeništva, ki poteka v okviru programa  Povezava sistema poklicnega in strokovnega izobraževanja s potrebami trga dela, pridobijo prakso. Poklic steklar, ki velja za deficitarnega, je sicer tradicionalni poklic, ki pa sledi trendom z modernimi izdelki. Kar na razstavnem prostoru so si lahko ogledali, kako na modernih dizajnih steklenih izdelkov Steklarne Rogaška nastajajo čudovite gravure. 

Kaj imajo skupnega Pospeševalnik informacij o z zaposlitvenih možnostih, Ogroženost obale zaradi padanja kamenja v zalivu Sv. Križa v Strunjanu, V nakit prenesena dediščina in Razvoj interaktivnih svetil za ekstremne razmere? Vsi so nastali v okviru programa Po kreativni poti do znanja, kjer študenti pridobijo praktične izkušnje in veščine že med izobraževanjem. Program povezuje fakultete s podjetji in tako daje študentom možnost za pridobitev praktičnih izkušenj v gospodarstvu. Na isti način lahko izkušnje lahko študenti pridobijo delovne izkušnje v okviru programa Študentski inovativni projekti za družbeno korist, ki pa povezuje fakultete z negospodarstvom oz. neprofitnimi organizacijami.

Z zanimivimi pogovori s študenti ter njihovimi delovnimi mentorji in predstavitvijo projektov študentov, ki so z navdušenjem delili izkušnje, je moderator mladim približal pomen pridobivanja praktičnih izkušenj že v času študija za lažji prehod v zaposlitev.

Zakaj je pridobivanje novih znanj in kompetenc ali vseživljenjsko učenje tako zelo pomembno za vsakega posameznika, vedo tudi tisti, ki že opravljajo poklice, ki bodo v prihodnosti še kako iskani. Eden takšnih poklicev je procesna tehnologinja za tovarne prihodnosti, ki ga je predstavila Nina Lah, tudi letošnja nominiranka za Inženirko leta. Razvoj kompetenc prihodnosti omogoča program Kompetenčni centri za razvoj kadrov.

Dogajanje lahko preveritev fotogaleriji.

Več o programih.

 

Deli to novico z ostalimi