S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Geopark Karavanke

Vzpostavitev čezmejnega geoparka med Peco in Košuto, ki je postal del Evropske in Globalne mreže geoparkov pod okriljem organizacije Unesco

Geološka zgodovina Geoparka Karavanke sega skoraj 500 milijonov let nazaj v geološko preteklost. Celotno območje zaznamujejo bogata rudarska, železarska in premogovniška tradicija, ki so narekovale razvoj območja v preteklosti. S tradicijo je povezan tudi sedanji način življenja in razvoj območja. Osnovo Geoparka tako predstavlja njegova lega na geološko pestrem območju med Alpami in Dinaridi, njegove administrativne meje pa sledijo mejam štirinajstih Koroških občin v Sloveniji in Avstriji. Območje je veliko okoli 1067 m2, na njem pa živi okoli 53.000 prebivalcev. V okviru projekta so na območju Karavank med Peco in Košuto, na meji med Slovenijo in Avstrijo, vzpostavili čezmejni Geopark Karavanke/Karawanken in ga vključili v evropsko ter globalno mrežo geoparkov. Obstoječo geo turistično ponudbo so dopolnili z novimi vsebinami in novo infrastrukturo. Zgradili so nova Geopark info centra v Mežici in Železni Kapli, ki predstavljajta celotno območje z zanimivimi didaktičnimi vsebinami, ter postavili interpretacijske točke ob geoloških posebnostih. Zgradili so tudi dobro mrežo čezmejnega sodelovanja med prebivalci na različnih nivojih, tako med vrtci in šolami, političnimi in strokovnimi strukturami.

Okvirna vrednost projekta: 2,5 milijona evrov
Okvirni EU prispevek: 2,1 milijona evrov

PROGRAM DOGODKA

Sobota, 19. september 2015 od 9.30 do 15.00

9.30 Zbiranje pred Info centrom Geoparka Karavanke v Mežici
10.00 Odhod na podzemno kolesarjenje + najem kolesa
11.00 Odhod v rudnik z vlakom
14.00 Odhod na podzemno kolesarjenje + najem kolesa
15.00 Druženje
9.30-15.00 Ves čas bo možnost ogleda filma o Geoparku Karavanke

Zbirališče: Info center Geopark Karavanke v Mežici

Zaradi odpovedi je kolesarjenje v podzemlje Pece ponovno odprto za termin ob 14.00.

FOTO: Tomo Jeseničnik