S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Krajinski park Strunjan

Ureditev informacijskega centra Krajinski park Strunjan, ozaveščanje o podnebnih spremembah in upravljanje zavarovanih območij ter ekološko trajnostno vrednotenje solin med Italijo in Slovenijo

V Strunjanskih solinah so v okviru enega od projektov obnovili dve solinarski hiški. V eni je urejen center za obiskovalce, druga je namenjena solinarjem in skladišču solinarskega orodja, kar približa obiskovalcem delo solinarjev. Center bo pripomogel k revitalizaciji in zaščiti naravne in kulturne dediščine območja ter izboljšanju infrastrukture. V okviru drugih dveh projektov so slovenski in italijanski parki raziskovali in ozaveščali o klimatskih spremembah, ohranjanju biodiverzitete in trajnostnem odnosu do okolja. Poleg tega so bile soline ekološko in trajnostno vrednotene, obnovljen pa je bil tudi most in večji del severnega nasipa med Strunjanskimi solinami in laguno Stjuža, kjer poteka edina sprehajalna pot.

Okvirna vrednost projektov: 4,6 milijona evrov
Okviren EU prispevek: 3,9 milijona evrov

PROGRAM DOGODKA

Sobota, 19. september 2015 od 10.00 do 14.00

10.00-11.00 Delavnica za otroke risanja s soljo (potrebna predhodna prijava)
10:00-11:00 Voden ogled po Krajinskem parku Strunjan. Zbirno mesto pred Solinarsko hišo v Strunjanskih solinah.
11:00-11:30 Pogostitev
11:30-11:45 Nagovor direktorja Javnega zavoda Krajinski park Strunjan - mag. Marko Starman
11.45-12:30 Akustični koncert Rudija Bučarja

Lokacija: Strunjanske soline pred solinarsko hišo, Strunjan 152

Prijava na dogodek ni več mogoča. Vabimo vas, da se udeležite, katerega od drugih dogodkov. 

FOTO: Luka Kastelic; Lovrenc Lipej

O posameznih projektih:

  • Klimatske spremembe in upravljanje zavarovanih območij - Climaparks

Slovenski in italijanski parki so v projektu raziskovali in ozaveščali o klimatskih spremembah, ohranjanju biodiverzitete in trajnostnem odnosu do okolja tako v omenjenih zavarovanih območjih kot tudi v svetu nasploh. Vzpostavila se je dolgoročna mreža informacijskih postaj, prek katerih bo mogoče primerjati podatke med parki. V okviru projekta so tako spremljali posledice ogrevanja morja v zgornjih slojih, analizirali klimatske vplive na rast koralnjakov (koralni greben-kamene korale), ocenjevali stanje ter potencialni vpliv na biodiverziteto koralnega grebena, spremljali tok obiskovalcev v parku in ugotavljali, katera mesta so z obiskom najbolj obremenjena. Pripravili so tudi razstavo na temo klimatskih sprememb in biodiverzitete v parku.

  • Ekološko trajnostno vrednotenje solin med Italijo in Slovenijo - Saltworks

Projekt zajema edine soline, ki se nahajajo na programskem območju med Italijo in Slovenijo, in sicer soline v krajih Cervia ter Comacchio, Sečoveljske in Strunjanske soline. Namenjen je vrednotenju, razvoju in promociji solin preko prenosa dobrih praks, izvedbe specifičnih pilotnih projektov za posamezne soline, oblikovanja didaktično-znanstvenih poti za univerzitetne študente in delavnic za šole. Glavni aktivnosti sta obnova mostu in večjega dela severnega nasipa med Strunjanskimi solinami in laguno Stjuža. Po tem nasipu poteka edina sprehajalna pot, ki jo vsakodnevno koristi veliko domačinov in obiskovalcev parka. V okviru projekta so izdelali tudi smernice za vrednotenje Strunjanskih solin, izvajali brezplačne oglede parka, organizirali kulinarično zabavno prireditev Okus po soli ter izvedli delavnice za učence in učitelje s poudarkom na spoznavanju solin.

  • Ureditev informacijskega centra KPS

V Strunjanskih solinah so v okviru projekta obnovili dve solinarski hiški. V eni hiški je urejen center za obiskovalce, ki je namenjen predstaviti posebnosti tega majhnega, pa vendar izredno pomembnega območja. Prvo nadstropje je namenjeno sedežu uprave parka. Druga solinarska hiša je namenjena solinarjem in skladišču solinarskega orodja, kar približa obiskovalcem delo solinarjev. Center bo pripomogel k revitalizaciji in zaščiti naravne in kulturne dediščine območja ter izboljšanju infrastrukture.