S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Veslaški center in čolnarna Bled

Obnova in rekonstrukcija veslaškega centra ter ciljne regatne arene Zaka na Bledu, rekonstrukcija in dozidava čolnarne v grajskem kopališču, posodobitev informacijskega središča Triglavska roža Bled ter celovita ureditev Starega jedra Grad

V okviru štirih projektov so bili obnovljeni in rekonstruirani veslaški center, ciljna regatna arena Zaka na Bledu ter čolnarna v grajskem kopališču, posodobljeno je bilo informacijsko središče Triglavska roža Bled, celovito pa je bilo urejeno tudi Staro jedro Grad. Tako obnovljena in urejena infrastruktura pomeni odlično priložnost za nadaljnji razvoj turistične ponudbe Bleda kot turistične in športne destinacije ter prispeva k uresničitvi ciljev trajnostnega razvoja.

 

Okvirna vrednost projektov: 9,7 milijonov evrov
Okviren EU prispevek: 7,1 milijona evrov

PROGRAM DOGODKA

Sobota, 19. september 2015 od 9.00 do 16.00

8:45-9:00 Zbiranje udeležencev pred Infocentrom Triglavska roža Bled
9:00-9:30 Organiziran ogled z vodenjem po infocentru
9:30-10:00 Predstavitev primerov dobre prakse črpanja EU sredstev v Občini Bled (projekcijska dvorana – TNP/občina)
10:00-10:15 Prevoz s turističnim vlakcem do centralne avtobusne postaje (Čarman)
10:15-10:30 Sprehod skozi Staro jedro Grad do Grajske čolnarne
10:30-12:00 Veslaško tekmovanje v tradicionalnih lesenih čolnih do veslaških tribun z Janijem Klemenčičem
13:30-13:45 Sprehod do Male Zake z ogledom veslaške infrastrukture
13:45-14:00 Prevoz s turističnim vlakcem do Grajske čolnarne (Čarman)
14:00-14:15 Sprehod na Blejski grad po sprehajalnih poteh in stopnicah
14:15-15:30 Ogled Blejskega gradu z lastnoročnim odtisom spominskih plaket v grajski tiskarni

Zbirno mesto: Centralno parkirišče Seliše* – nato Informacijsko središče Triglavska roža Bled
* Brezplačno parkiranje za udeležence na Selišah, po ogledu gradu povratek skozi Bled na parkirišče v lastni režiji.

V primeru dežja bo program prilagojen.

FOTO: Bojana Lukan

O posameznih projektih:

  • »VESLAŠKI CENTER IN CILJNA REGATNA ARENA ZAKA NA BLEDU«

V okviru projekta je bil obnovljen in rekonstruiran veslaški center Bled, kar je obsegalo rušenje obstoječih tribun, celovito urejene zunanje površine, gradnjo novega sodniškega stolpa in obnovo veslaškega hangarja ter telovadnice. Danes Veslaški center in ciljna regatna arena Zaka na Bledu omogočata izvedbo velikih mednarodnih tekmovanj (npr. v letu 2011 organizirano svetovno prvenstvo v veslanju), hkrati pa zagotavljata možnost uporabe tudi za druge športne zvrsti (plavanje, tek, kolesarjenje, potapljanje, triatlon, duatlon, kajak na mirnih vodah), možnost priprave različnih reprezentanc in klubov, vrsto množičnih športno-rekreativnih prireditev (Blejska nočna 10-ka, Poletov tek okoli jezera, Blejski triatlon, kolesarska dirka, Firefiighter combat challange Slovenia idr.) ter turističnih prireditev. Glede na svojo lego ob obali Blejskega jezera uporablja zlasti zunanje površine infrastrukture veslaškega parka veliko število rekreativcev (letno preko 110.000 uporabnikov). Urejeno območje pomeni pomemben prispevek k razvoju ne samo veslaškega športa, temveč k razvoju Bleda kot turistične in športne destinacije.

  • »REKONSTRUKCIJA IN DOZIDAVA ČOLNARNE V GRAJSKEM KOPALIŠČU NA BLEDU«

Namen projekta »SLOWTOURISM«, je bil oblikovati turistično ponudbo na italijansko-slovenskem območju, ki ga zaznamujejo pomembni naravoslovni elementi in voda preko razvoja oblik »počasnega turizma«, ki poudarja trajnost, odgovornost in eko-kompatibilnost. Vključili so se z idejo o izvedbi slow točke, t. j. obnovitve čolnarne pri Grajskem kopališču. Z naložbo se je na Bledu obnovil pomemben turistični objekt, sestavni del vedute Grajskega kopališča z gradom in celotne promenade v centru Bleda. Z oddajanjem čolnov je obiskovalcem Bleda in domačinom omogočen dostop do Blejskega otoka z veslanjem v tradicionalnih lesenih čolnih.

  • »POSODOBITEV INFORMACIJSKEGA SREDIŠČA TRIGLAVSKA ROŽA BLED«

Občina Bled je v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom v letu 2014 odprla vrata prvega regijskega turistično in naravovarstvenega središča za potrebe turistične destinacije Bled, celotne Gorenjske, Triglavskega narodnega parka in predstavitve območja NATURA 2000. Objekt stoji tik ob vstopu na Bled ob Centralnem parkirišču Seliše in je odprt vse dni v letu. Obiskovalci imajo možnost ogledov razstav, bogatih multimedijskih predstavitev ali vodenih ogledov; na voljo sta tudi trgovina s promocijskimi in tradicionalnimi izdelki domače obrti ter lokalna gastronomska ponudba. Vsako tretjo sredo v mesecu lokalni pridelovalci hrane in obrtniki svoje pridelke in izdelke prodajajo na Triglavski tržnici. Projekt je pomembno prispeval k uresničitvi ciljev trajnostnega razvoja.

  • »STARO JEDRO GRAD«

Predmet projekta je bila celovita ureditev Starega jedra Grad z atraktivno urejenimi ulicami in dvema trgoma. Urejena je bila komunalna infrastruktura, nameščena nova javna razsvetljava in zgrajen pločnik. Z naložbo se je bistveno izboljšala sama podoba starega dela Bleda in varnost v prometu, tako za stanovalce kot obiskovalce. Na ta način se je izboljšala povezanost jezerske sklede s športnim parkom in Blejskim gradom. Staro jedro Grad danes predstavlja pomemben del regijske ponudbe na področju kulturne dediščine, saj se nahaja na izrazito turističnem območju in predstavlja enega izmed bolj obiskanih predelov Bleda. Tu so locirani številni hostli. Z ureditvijo infrastrukture so lokalni prebivalci, turistično gospodarstvo, obrt in drugi dobili odlično priložnost za razvoj turistične ponudbe.