S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

57 UPKAČ - VISOKODEBELNI BISERI

Skozi projekt so obnovili že obstoječa območja travniških sadovnjakov in vzpostavili nove površine z namenom zagotavljanja trajnosti travniških habitatov. Ob tem so okrepili zavedanje o smotrnosti in izgradnji ustreznih mehanizmov ter infrastrukture za ekonomsko izrabo produktov travniških sadovnjakov v obliki trajnostnega podjetništva (pridelava in predelava sadja). S skupnim izvajanjem projektnih aktivnosti so imeli prebivalci možnost pridobitve strokovnega znanja in strojno-tehnične opreme za ekonomizacijo svojih aktivnosti, hkrati pa so krepili svojo kulturno identiteto v skupnem čezmejnem območju. S tem so prispevali k trajnostnemu in sistemskemu ohranjanju biodiverzitete travniških sadovnjakov in zagotavljanju gospodarskega in družbenega razvoja v čezmejnem območju Pomurja in Porabja.

Okvirna vrednost projekta: 1,2 milijona evrov
Okviren EU prispevek: 784.000 evrov

PROGRAM

Sobota, 11.6.2016

STROKOVNA EKSKURZIJA

8.30 – 12.00

Obisk matičnega sadovnjaka v Budincih (Slovenija) in Hiše jabolk v Porabju (Madžarska)

STROKOVNO PREDAVANJE

12.00

Predavanje Ptice kulturne krajine in ogled razstavnih prostorov Upkač in Kukavica

SEJEMSKO DOGAJANJE S KULTURNIM PROGRAMOM IN ANIMACIJO ZA OTROKE

11.00 –16.00  Grajsko dvorišče

11.00 –16.00  Stojnice na grajskem dvorišču s ponudbo lokalnih pridelovalcev ter mojstrov domače obrti in dejavnosti (ponudba vezana na sadje visokodebelnih sadovnjakov ter gospodarjenje v njih).

11.00 –16.00  Delavnice in animacija za otroke – Spoznajmo visokodebelni sadovnjak in njegove prebivalce (poudarek na smrdokavri in velikem skoviku).

11.00 –16.00  Promocija domačih jedi iz jabolk na stojnicah (Turistične kmetije, vinotoči in drugi ponudniki hrane z Goričkega z degustacijami tradicionalnih in modernih jabolčnih jedi ter proizvodov, ki predstavljajo dodano vrednost visokodebelnih sadovnjakov in prispevajo k njihovi promociji).

OSREDNJI DEL PRIREDITVE S KULTURNIM PROGRAMOM

13.00   Nagovor ministrice za okolje in prostor, ge. Irene Majcen, direktorice JZ KP Goričko, Stanke Dešnik ter kratka predstavitev projekta in aktivnosti, ki se uspešno nadaljujejo

13.20  Nastop lokalne folklorne skupine

13.50  Šege in običaji na Goričkem – Dramska skupina OŠ Grad

14.10 – 14.30   Nastop ljudskih pevcev

11.00 – 16.00   Viteška dvorana – Predvajanje filma Upkač

Prijave na ekskurzijo sprejemamo do zapolnitve prostih mest do srede, 8. junija 2016 na telefonsko številko 02 55188 65 ali po elektronski pošti
[email protected]

Foto: Črt Slavec