S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

58 KNJIŽNICA SLEPIH IN SLABOVIDNIH

V okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih so bili postavljeni trdni temelji za delovanje nacionalne knjižnice slepih in slabovidnih, ki je namenjena tudi ljudem z motnjami branja. Poleg najema in adaptacije novih prostorov je naložba zajemala tudi pospešeno produkcijo knjižničnih gradiv v brajici in zvoku, izobraževalne vsebine tako za slepe in slabovidne kot strokovno in splošno javnost, izhajali so trije časopisi (v brajici, povečanem tisku in zvoku), razvili pa so tudi novi, sodobni sintetizator slovenskega govora, eBralec, ki se po kakovosti sinteze govora povsem približa naravnemu govoru, hkrati pa slepim in slabovidnim uporabnikom znatno olajša delo z računalnikom in pametnim telefonom, omogoča lažji dostop do novic in informacij ter jim tako zagotovlja boljšo e-vključenost v sodobno informacijsko družbo. Gre za enega največjih in najvidnejših projektov, namenjenih ranljivim skupinam, tako v Sloveniji, kot tudi v Evropi.

Okvirna vrednost projekta: 3,1 milijona evrov
Okviren EU prispevek: 2,6 milijona evrov

PROGRAM

Sobota, 11. junija 2016, med 9.00 in 11.30.

 Ste že kdaj pomislili, kako bi v knjižnici našli priljubljeno knjigo, če bi vam s prevezo zakrili oči in vam prepustili, da se na poti do knjižnih polic zanašate samo na belo palico in izostrenost svojih čutov?

 Slepim in slabovidnim je običajni, črni tisk, nedostopen za branje, zato potrebujejo knjižna gradiva v prilagojenih oblikah – v zvoku, brajici in povečanem tisku. Na dogodku Knjižnica v temi boste imeli priložnost pobliže spoznati omenjena gradiva in se preizkusiti v orientaciji po prostoru na nekoliko drugačen način. V kotičku za brajico boste spoznali pisavo slepih in poskušali prebrati besedo ali dve, najmlajši obiskovalci bodo imeli priložnost ustvarjati na delavnici za otroke, na ogled pa bomo postavili tudi razstavo tehničnih pripomočkov, ki jih uporabljajo slepi in slabovidni.

Vrata Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne (Kotnikova 32, Ljubljana) bodo za vas odprta.

 

Foto: Črt Slavec