S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

1. etapa kolesarske dirke Po Sloveniji

1. etapa kolesarske dirke Po Sloveniji
Foto: Vid Ponikvar (STO)

Prva etapa letošnje dirke Po Sloveniji se pričenja na zahodu. Po Goriški, z ovinkom v Italijo, preko Tolmina in Idrije, do cilja v Postojni. Kolesarstvo ni samo zelo priljubljen šport v Sloveniji, in kako bi ne bilo ob tako neverjetnih uspehih naših kolesarskih virtuozov, ampak tudi vedno bolj priljubljen način rekreacije in prometa. Z zavezo zelenemu prehodu je iskanje alternativnih načinov prevoza nuja. Kolesarstvo je pri tem zelo pomembno. A le želja po premikanju s kolesom še ni dovolj. Potrebna je urejena, varna in smotrno zasnovana infrastruktura. Sistem kolesarskih poti širom Slovenije ima cilj zagotoviti prav to – varno in prijetno okolje za kolesarje in druge udeležence v prometu. Gradnjo kolesarske infrastrukture izdatno sofinancirajo evropska sredstva.

Ob trasi 1. etape letošnje dirke tako med drugim nastaja kolesarska povezava Nova Gorica - (Italija) - Vipolže - Dobrovo. V letu 2021 smo v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko odobrili evropska sredstva za 19 kilometrsko kolesarsko povezavo. Delno bo nova povezava zgrajena na novo, v nekaterih delih bo potekala po že urejenih poteh, ki pa bodo dodatno varnostno nadgrajene.

Sicer pa se prvi dan kolesarji peljejo tudi mimo kolesarske povezave Idrija – Mokraška vas, kjer so nekdanjo povezavo, ki je potekala po obstoječih sprehajalnih poteh in mestnih ulicah, nadomestili z izgraditvijo prave kolesarske poti.

Srečno pot vsem tekmovalcem, še posebej pa seveda stiskamo pesti za naše ase!

Deli to novico z ostalimi