S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

5. etapa kolesarske dirke Po Sloveniji

5. etapa kolesarske dirke Po Sloveniji
Foto: Vid Ponikvar (STO)

Start današnje etape bo na Vrhniki, trasa dirke se nadaljuje čez prestolnico proti Dolenjski čez Višnjo Goro in Ivančno Gorico do Trebnjega. V zaključku etape kolesarje čaka tudi krajši vzpon na Trško goro in tehničen spust, ki bi lahko tudi premešal karte ne samo za etapno ampak tudi za končno zmago na dirki.

Cilj zadnje, 5. etape letošnje dirke Po Sloveniji, je že tradicionalno na prenovljenem novomeškem Glavnem trgu. Danes bo znan tudi končni zmagovalec letošnje dirke.

Vse kolesarske povezave, ki nastajajo ob trasi današnje etape, so sofinancirane z evropskimi sredstvi. S tem spodbujamo trajnostno mobilnost in omogočamo »zelene povezave« med lokalnimi in regionalnimi središči.

V bližini starta nedeljske etape se izvaja projekt »Barjansko kolesarsko omrežje«. Izhodišče za regionalno kolesarsko povezavo Vrhnika – Borovnica – Brezovica – Ig – Škofljica – Ljubljana – Horjul – Dobrova-Polhov Gradec predstavljajo že obstoječe državne kolesarske povezave na Ljubljanskem barju, ki potekajo v enem delu po državnih v drugem pa po občinskih cestah in so najbolj obremenjene z dnevno migracijo kolesarjev tega območja. Celotno Barjansko kolesarsko omrežje, ki bo v dolžino merilo več kot 100 kilometrov, bo predvidoma končano do leta 2025.

Takoj po startu na Vrhniki trasa pelje čez Borovnico, kjer je v pripravi začetek kolesarske povezave Borovnica – Breg. Projekt je v pripravi v okviru Dogovora za razvoj Ljubljanske urbane regije kot prva faza projekta izgradnje kolesarske povezave med središčem Borovnice in mejo z Občino Brezovica.

V bližini cilja današnje etape, v Novem mestu, nastaja kolesarska pot Loka – Kandija, ki povezuje Kandijo in zaledje Šmihela z ožjim mestnim jedrom in s športno-rekreacijskim parkom Loka. Posebnost te kolesarske povezave je brv čez reko Krko, ki je zasnovana kot enovita poteza , ki se opira na edino oporo sredi vodne struge in se s tem navezuje na zasnovo starega železniškega in novejšega Kandijskega mostu. Na sredini bo brv imela tudi razširjeno razgledno ploščad za počitek in uživanje v razgledu v smeri proti slikovitemu Bregu in Kapitlju.

Prav tako Občina Novo Mesto z novo kolesarsko povezavo Drska - Bršljin širi mrežo kolesarskih poti v Novem mestu in z navezavo čez brv v Irči vasi povezuje dve veliki stanovanjski soseski Drsko in Bršljin.

Čestitke vsem kolesarjem, ki so uspešno premagali vseh 5. etap letošnje dirke Po Sloveniji!

Deli to novico z ostalimi