S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Brezplačna E-oskrba na domu za varno in kakovostno življenje v domačem okolju

Brezplačna E-oskrba na domu za varno in kakovostno življenje v domačem okolju

Ljubljana, 22. marec 2022 - Skrb za šibkejše je ena osrednjih nalog vsake odgovorne družbe, je etična zahteva in kot taka tudi jasno ogledalo družbene zrelosti. Slovenija s tem projektom prepoznava priložnosti digitalizacije in stopa na pot moderne, dostopne družbe s čutom za soljudi.

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je januarja 2022 odobrila evropska sredstva za Javni razpis »E-oskrba na domu«. Ministrstvo za zdravje je za izvajanje navedene storitve preko javnega razpisa izbralo podjetje Telekom Slovenije s konzorcijskim partnerjem Zvezo društev upokojencev Slovenije izvajalca.

Storitev bo za upravičence brezplačna, zagotavljala pa bo varnejšo starost starejšim od 65 let, ki večinoma živijo sami oz. mlajšim, če potrebujejo pomoč zaradi zdravstvenih razlogov. E-oskrba predstavlja storitve in pripomočke, ki omogočajo izvajanje storitev na daljavo za zagotavljanje samostojnosti in varnosti posameznika v domačem okolju. Omogočajo hitrejše posredovanje v primeru neželenih dogodkov ter predstavljajo razbremenitev izvajalcev neformalne oskrbe ter zaposlenih na področju zdravstva in socialnega varstva.

Na novinarski konferenci so rešitev podrobneje predstavili minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvone Černač, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik, dr. Mitja Štular, član uprave Telekoma Slovenije in Peter Pustatičnik, vodja E-oskrbe in E-zdravja pri Telekomu Slovenija.

Minister Zvone Černač je uvodoma dejal, da so okoliščine, ki smo jim bili priča v zadnjih dveh letih, pogojevale tudi odločitve na nivoju Evropske unije. Te odločitve so rezultirale v izdatni podpori Evropske komisije v sredstvih iz različnih skladov. »Slovenija bo do leta 2030 razpolagala s toliko nepovratnimi sredstvi kot še nikoli doslej. Za nas je torej velika priložnost in seveda tudi odgovornost, da ta sredstva pametno in gospodarno načrtujemo in porabimo. Eden od projektov, ki ga financiramo iz tega naslova, je tudi projekt E-oskrbe, ki predstavlja pomemben korak k postopni uveljavitvi zakona o dolgotrajni oskrbi,« je poudaril minister.

V nadaljevanju je pojasnil: »S projektom E-oskrba na domu vzpostavljamo sistem, ki bo omogočal večjo varnost in višjo kakovost bivanja v domačem okolju ljudem, ki zaradi starosti ali bolezni pri tem potrebujejo pomoč. Projekt je del širših prizadevanj za izboljšanje kakovosti življenja ranljivih skupin, za varnejšo starost in večjo vključenost posameznikov, ki potrebujejo pomoč. Skrb za šibkejše je ena osrednjih nalog vsake odgovorne družbe, je etična zahteva in kot taka tudi jasno ogledalo družbene zrelosti. Slovenija s tem projektom prepoznava priložnosti digitalizacije in stopa na pot moderne, dostopne družbe s čutom za soljudi«.

Minister Černač je dodal, da smo na področju oskrbe starejših zagotovili 93 milijonov evrov sredstev, s katerimi bo v prihodnjih dveh letih financiranih 18 domov za starejše po vseh slovenskih regijah. Na področju zdravstva se začenja ena izmed najpomembnejših investicij - celovita prenova matične stavbe UKC Ljubljana, kjer bomo s sredstvi iz mehanizma REACT-EU v višini skoraj 50 milijonov evrov omogočili, da bo objekt praktično v celoti prenovljen. Sledijo še investicije v bolnišnice v Murski Soboti, Novem mestu, Ljubljani, Mariboru ter Šempetru pri Gorici.

Dr. Alenka Forte, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje, je povedala: »Storitve e-oskrbe bodo znatno pripomogle h kvaliteti in varnosti bivanja starejših, s tem jim bo omogočeno, da bodo

dlje ostali v svojih domačih okoljih. Zato smo še posebej zadovoljni, da se v bližnji prihodnosti začne izvajati projekt »E-oskrba na domu«, saj gre za projekt na celotnem območju Slovenije in bo v času trajanja projekta omogočil prejemanje storitve številnim upravičencem«.

»Sodobne tehnologije poenostavljajo življenja in omogočajo tudi razvoj rešitev, ki zagotavljajo večjo varnost, kakovost življenja ter ohranjanje zdravja. S staranjem prebivalstva, ki je značilno za vse razvite države, se potrebe po dolgotrajni oskrbi starejših na domu povečujejo, rešitev na tej poti pa predstavlja storitev E-oskrba. Veseli me, da je vlada s pristojnimi ministrstvi prisluhnila predlogu Strateškega sveta za digitalizacijo in brezplačno oskrbo na daljavo zagotovila starejšim, ki bivajo sami, invalidom in ostalim posameznikom, ki pri samostojnejšem bivanju v svojem domačem okolju potrebujejo podporo. Pomembno je tudi, da sledimo konceptu hitre implementacije že razvitih in preskušenih rešitev, ki pa so zasnovane na naprednih tehnoloških konceptih. Telekom Slovenije čuti zavezo, da pri tem tvorno sodeluje – z znanjem, izkušnjami, naprednostjo in zanesljivostjo. Cilj je, da skupaj s pristojnimi ministrstvi Slovenijo postavimo ob bok ali na čelo digitalno najrazvitejših držav,« je dodal dr. Mitja Štular, član uprave Telekoma Slovenije.

Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije pa je poudaril: »V Sloveniji v primerjavi z razvitimi državami Evropske unije močno zaostajamo pri oskrbi starejših v domačem okolju, saj so starejši na svojem domu vse prevečkrat prepuščeni sami sebi. Veseli nas, da je vlada s pomočjo evropskih sredstev E-oskrbo, ki je v razvitih državah že sestavni del socialnega varstva starejših, zagotovila brezplačno in da tudi v Sloveniji končno delamo pomembne korake v smeri zagotavljanja varnosti starejših, ki bivajo sami. V ZDUS poznamo potrebe starejših in jih bomo v največji možni meri informirali o pomenu in možnosti koriščenja E-oskrbe, bo pa pri tem potrebna tudi celovita nacionalna kampanja ozaveščanja o storitvi, v kateri si želim, da bi sodelovalo tudi ministrstvo za zdravje. Prav tako pa apeliram, da že sedaj razmišljamo tudi o zagotovitvi sredstev za podaljšanje možnosti koriščenja brezplačne storitve do uveljavitve Zakona o dolgotrajni oskrb«.

Deli to novico z ostalimi