S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za energetsko varnost in obnovljive vire energije

Evropska sredstva za energetsko varnost in obnovljive vire energije
Foto: Pixabay

Energetska varnost je že nekaj mesecev ena od osrednjih tem v Sloveniji, Evropski uniji in širše. Vojna v Ukrajini in posledično uvedene sankcije proti Rusiji so dodobra zmanjšale ali tudi povsem prekinile dobave energentov, ki jih Evropska unija kot veliko in živahno gospodarstvo nujno potrebuje. Iskanje novih možnosti, alternativnih virov energije in skritih rezerv pri porabi energije zahteva posodobljen pristop na področju upravljanja in izkoriščanja energetskih virov. Nenadna dobavna kriza, ki jo je sprožila vojna v Ukrajini in ki grozi, da bo v hladnejšem delu leta predstavljala še bistveno večji problem, je obenem tudi priložnost za hitrejše prilagajanje in bolj zagnano iskanje alternativnih virov energije.

Evropska unija je nujnost prilagajanja in prehoda na obnovljive vire energije kot svojo prioriteto postavljala že veliko pred začetkom vojne v Ukrajini. Že v finančnem obdobju 2014–2020 je temu področju namenjala obširna finančna sredstva, v obdobju 2021–2027 bo s tovrstnimi spodbudami nadaljevala in jih nadgrajevala, saj je zeleni prehod eden glavnih vsebinskih stebrov naložb Evropske unije v tem desetletju.

Na področju energetike smo preko evropskih skladov, predvsem Kohezijskega sklada, sofinancirali projekte, ki jih vsebinsko lahko razvrstimo v štiri sklope:

  • učinkovita raba energije v javnih stavbah,
  • učinkovita raba energije v gospodinjstvih,
  • spodbujanje proizvodnje in distribucije energije, ki izvira iz obnovljivih virov, in
  • razvoj ter uporaba pametnih distribucijskih sistemov.

Na področju spodbujanja energetske prenove stavb smo v zadnjih letih odobrili dobrih 80 milijonov evrov, na področju spodbujanja rabe energije iz obnovljivih virov energije pa več kot 78 milijonov evrov. Velik pomen tega področja v obdobju energetske krize, vključno z neizkoriščenih možnostmi, znatno povečuje interes za pridobivanje sredstev, namenjenih izrabi sončne energije in daljinskemu ogrevanju iz obnovljivih virov energije.

Trdna zavezanost trajnostnemu razvoju, spremenjene potrebe zaradi nove politične realnosti, povezane z vojno v Ukrajini, in tehnološki napredek, ki omogoča učinkovitejšo izrabo obnovljivih virov energije, začrtujejo smer prihodnjega razvoja. Evropska unija si je zastavila ambiciozen cilj podnebne nevtralnosti. Pot do tega cilja je zahtevna in kompleksna. Sredstva evropske kohezijske politike predstavljajo pomemben del finančnih spodbud, ki bodo hkrati z vedno večjo osveščenostjo javnosti prispevala k doseganju našega skupnega ambicioznega cilja.

Deli to novico z ostalimi