S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za gostovanja tujih strokovnjakov

Evropska sredstva za gostovanja tujih strokovnjakov

Ljubljana, 20. 9. 2016 – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o podpori za javni razpis »Krajša in daljša gostovanja tujih strokovnjakov in visokošolskih učiteljev na slovenskih visokošolskih zavodih v letih 2016–2018«. Skupna vrednost javnega razpisa, ki ga bo Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport objavilo v kratkem, bo znašala dobre 3 milijone evrov. Evropski socialni sklad bo prispeval približno 2,5 milijona evrov.

Namen javnega razpisa, ki bo usmerjen predvsem na področje naravoslovja in tehničnih ved, bo spodbujanje in krepitev vključevanja gostujočih tujih strokovnjakov v pedagoški proces na slovenskih visokošolskih zavodih. Krajša in daljša gostovanja gostujočih tujih strokovnjakov v pedagoškem procesu bodo prispevala k izmenjavi strokovnega znanja ter načinov poučevanja v okviru študijskih programov in specifičnih predmetov ter s tem k razvoju študijske dejavnosti. Hkrati se bodo okrepile druge oblike mednarodnega sodelovanja in povezovanja, kar bo lahko vodilo k večji kakovosti poučevanja in s tem k večji kakovosti učenja ter učnih izidov (doslej) večine nemobilnih študentov. Zaradi pozitivne izkušnje mednarodnega povezovanja bodo lahko slovenski študenti v prihodnje lažje sprejeti na študij, izpopolnjevanje ali prakso na institucije v tujini. Bolj kakovostno in mednarodno odprto visokošolsko izobraževanje bo preko bodočega delovanja visokošolskih diplomantov na trgu dela posredno vplivalo tudi na internacionalizacijo drugih sektorjev družbe.

Dodatno bo javni razpis spodbudil krepitev povezovanja in sodelovanja s slovenskim strokovnim in akademskim osebjem, ki je zaposleno na institucijah v tujini, kar bo lahko prineslo tudi povezave s tujimi visokošolskimi, raziskovalnimi in drugimi institucijami. Okrepljeno sodelovanje in povezovanje slovenskih visokošolskih zavodov s partnerji v evropskem in globalnem prostoru bo tako prispevalo k večjemu prenosu znanja, izkušenj ter novih oblik poučevanja, okrepile pa se bodo tudi mednarodne kompetence slovenskega akademskega osebja in študentov.

Več informacij: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Deli to novico z ostalimi