S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za izgradnjo prizidka Inštituta za energetiko

Evropska sredstva za izgradnjo prizidka Inštituta za energetiko

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, v vlogi organa upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločbo o dodelitvi sredstev za projekt Inštitut za energetiko Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru (v nadaljevanju FE UM). V okviru projekta je načrtovana izgradnja prizidka k obstoječemu objektu, kjer bo locirana predvsem infrastruktura za izvajanje raziskav s področja aero in hidro energetskih tehnologij ter računalniško podprtega konstruiranja in inženirstva. Za naložbo v vrednosti dobrih 5,2 milijona evrov, bo dobrih 4,2 milijona evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

Energetika se kot tehniška veda izredno hitro razvija v okviru energetskih procesov, naprav in tehnologij. Sodobni trendi v energetiki narekujejo razvoj v smeri energetske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov, s poudarkom na okolju prijaznih in ekološko sprejemljivih tehnologijah. Za tovrstni razvoj je zato treba zagotoviti ustrezno infrastrukturo in opremo, ki bo omogočila zaključeno in celovito znanstveno-raziskovalno delo na tem področju.

V ta namen bo za potrebe vzpostavitve ustreznih pogojev za izvajanje raziskovalne dejavnosti FE UM v okviru Inštituta za energetiko zgrajen prizidek k obstoječemu objektu, kjer bo locirana predvsem infrastruktura za izvajanje raziskav s področja aero in hidro energetskih tehnologij ter računalniško podprtega konstruiranja in inženirstva. Hkrati se načrtuje dobava potrebne raziskovalne opreme tudi za ostale laboratorije FE UM, ki bodo delovali v prostorih Inštituta za energetiko v Vrbini. Uresničitev projekta bo pripomogla k sodobnejši opremljenosti in izboljšanju pogojev za izvajanje znanstveno-raziskovalne dejavnosti fakultete, posredno pa bo prispevala tudi h kvalitetnejšemu izvajanju izobraževalne dejavnosti in novim zaposlitvenim možnostim.

Več informacij: Univerza v Mariboru, ki je odgovorna za izvajanje projekta.

Deli to novico z ostalimi