S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Kohezija do 2013 English

Za povečavo in pomanjšavo elementov uporabljajte tipki CTRL+ ali CTRL-.

Evropska sredstva za jezikovno vključevanje ranljivih skupin govorcev

Evropska sredstva za jezikovno vključevanje ranljivih skupin govorcev

 

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za javni razpis »Jezikovna integracija ranljivih skupin govorcev v Republiki Sloveniji«. Skupna višina sredstev namenjenih za izvedbo razpisa znaša 500.000 evrov, od tega bo Evropski socialni sklad prispeval 80 odstotkov oziroma 400.000 evrov.

Namen javnega razpisa, ki ga bo predvidoma jutri objavilo Ministrstvo za kulturo, je omogočiti govorcem s posebnimi potrebami (gluhim/naglušnim, slepim/slabovidnim, gluhoslepim, osebam s specifičnimi motnjami - npr. disleksijo, osebam z motnjami v duševnem razvoju) polno razviti sporazumevalno zmožnost za dejavnejše vključevanje v družbo, in sicer z razvojem metod in gradiv izobraževanja, gradnjo specifičnih jezikovnih orodij za učinkovitejše sporazumevanje, omogočanjem alternativnih poti sporazumevanja (npr. tiskanje v brajici, uveljavljanje znakovnega jezika) ter dejavnim udejstvovanjem govorcev s posebnimi potrebami na področju kulture (sodelovanje pri npr. filmski in gledališki produkciji, na bralnih ali pogovornih urah o leposlovju, razstavah, filmih itd.).

Poleg tega je namen razpisa tudi ozaveščati javnost o specifiki sporazumevalnih potreb omenjenih govorcev in o sprejemljivosti drugih (in drugačnih) poti komuniciranja, kar je eden od pogojev, da se alternativnim potem sporazumevanja prizna enakovreden položaj, kot ga ima slovenščina. Osebe s posebnimi potrebami morajo namreč svoje sporazumevalne potrebe uresničevati po drugih poteh. Možnost takšnega alternativnega izražanja je nujna za preprečitev njihove izolacije.

Upravičenci razpisa bodo javni zavodi, univerze, raziskovalne in znanstvene inštitucije ter nevladne organizacije, ki lahko s svojim delom in udejstvovanjem pripomorejo k doseganju učinkov in rezultatov javnega razpisa.

Več informacij: Ministrstvo za kulturo.

 

Deli to novico z ostalimi