S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za kompetenčne centre za razvoj kadrov (KOC)

Evropska sredstva za kompetenčne centre za razvoj kadrov (KOC)

Ljubljana, 26. oktober 2016Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o podpori za program »Kompetenčni centri za razvoj kadrov«, v okviru katerega bo Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve predvidoma ta petek objavil javni razpis. Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo programa za leti 2017 in 2018, znaša 4,7 milijona evrov, od tega bo Evropski socialni sklad prispeval 80 odstotkov oziroma skoraj 3,8 milijona evrov.

 Gre za nadaljevanje in nadgrajevanje uspešnega programa, ki je potekal med leti 2010–2015 in je povezal 19 različnih panog in preko 300 podjetij ter omogočil usposabljanja več kot 14.500 zaposlenim. Nadgrajevanje programa gre predvsem v smeri še močnejšega povezovanja podjetij, predvsem v smeri in skladno s prednostnimi področji, opredeljenimi v slovenski Strategiji pametne specializacije (v nadaljevanju S4).    

 Namen programa je z dodatnim vlaganjem v usposabljanja zaposlenih, spodbujanjem razvojnih sprememb v podjetjih ter krepitvijo mreženja in povezovanja podjetij, krepiti konkurenčnost slovenskega gospodarstva in izboljšati položaj zaposlenih na trgu dela. Program bo spodbujal izvajanje usposabljanja zaposlenih za povečanje njihove produktivnosti, ustvarjalnosti in inovativnosti.

 Program bo zasledoval cilje za izboljšanje kompetenc zaposlenih in s tem povečanje njihove prilagodljivosti, zaposljivosti in učinkovitosti; razvoj in usklajeno izvajanje kompetenčnih modelov; krepitev ozaveščenosti zaposlenih in delodajalcev o nujnosti vseživljenjskega pristopa k usposabljanju; krepitev povezovanja, mreženja podjetij ter prenosa dobrih praks na področju razvoja kadrov; krepitev konkurenčnosti in inovativnosti slovenskega gospodarstva ter za promocijo različnih gospodarskih panog in/ali področij uporabe, opredeljenih v S4.

Program je namenjen zaposlenim, ki potrebujejo dodatno usposabljanje, kvalifikacije ali prekvalifikacije zaradi potreb na trgu dela in delovnem mestu, predvideva pa tudi aktivno vključevanje delodajalcev v pripravo, izvedbo in sofinanciranje usposabljanj. S tem bo prispeval k zmanjšanju neusklajenosti na trgu dela in zaposlenim omogočil pridobivanje tistih kompetenc, ki so skladne s potrebami trga dela oziroma delodajalcev.

Javni razpis za program KOC je z vidika izvajanja S4 komplementaren javnemu razpisu za podporo Strateškim razvojno inovacijskim partnerstvom – SRIP (objavljen 14. oktobra 2016).

 

Več informacij: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije.

Deli to novico z ostalimi