S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za nadgradnjo nacionalnih raziskovalnih infrastruktur

Evropska sredstva za nadgradnjo nacionalnih raziskovalnih infrastruktur

Ljubljana, 30. november 2018 – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za projekt »Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR«. Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo projekta, znaša 20 milijonov evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 16 milijonov. 

V okviru projekta bo vzpostavljen superračunalniški center s ciljem krepitve nacionalnih visokozmogljivih računskih kapacitet za potrebe slovenskega raziskovalno-inovacijskega in gospodarskega prostora. Vodilni projektni partner je Univerza v Mariboru. 

Nakup visoko-tehnološke raziskovalne opreme bo zagotavljal osnovne pogoje za razvoj novih tehnologij in še tesnejše sodelovanje med raziskovalno sfero in uporabniki znanja. S tem se bo krepil prenos znanj iz akademske sfere v javni, profitni in neprofitni sektor ter spodbujal interdisciplinarni pristop raziskovanja. V širšem smislu gre za ukrepe, usmerjene v krepitev institucij znanja v skladu s potrebami gospodarstva, tehnološkega in drugega prednostnega razvoja v državi, regiji in širše. 

S pomočjo projekta se bodo krepile tudi povezave med nacionalnimi raziskovalnimi organizacijami in njihovo vključevanje v mednarodne mreže. Projekt je namreč plod celostne vizije, ki zasleduje horizontalno usmerjen cilj v mednarodno konkurenčnost raziskav, inovacij in tehnološkega razvoja v skladu s področji Slovenske strategije pametne specializacije. V povezavi z evropskimi podatkovnimi zmogljivostnimi in omrežno infrastrukturo bo visoko zmogljivo računalništvo (HPC) omogočilo konkurenčnost področij raziskav in gospodarstva tako na evropski kot tudi na svetovni ravni. 

Več informacij: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Deli to novico z ostalimi