S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za zmanjšanje poplavne ogroženosti v Železnikih

Evropska sredstva za zmanjšanje poplavne ogroženosti v Železnikih

Ljubljana, 7. januar 2019 – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za projekt »Protipoplavna ureditev porečja Selške Sore«. Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo projekta, znaša dobrih 34 milijonov evrov, od tega bo Kohezijski sklad prispeval nekaj manj kot 18 milijonov evrov. 

Namen projekta je zmanjšanje poplavne ogroženosti na območju pomembnega vpliva poplav na porečju Sore v Železnikih z izgradnjo vodne infrastrukture za povečanje poplavne varnosti pred visokimi vodami.

Izvedba ukrepov bo potekala v dveh tehnično samostojnih gradbenih fazah. V okviru prve bo urejen vodotok Selške Sore na področju mesta Železniki ter ureditev pritokov Češnjica, Dašnjica in Prednja Smoleva. Druga faza bo zajemala gradnjo pregrade in ureditev suhega zadrževalnika vode, ki se bo ob poplavah napolnil z vodo in na ta način zmanjšal pretok v strugi vodotoka.

S protipoplavnimi ukrepi bo zagotovljena večja poplavna varnost celotnega območja Železnikov, kjer so poplave v zadnjih 40 letih kar sedemkrat huje prizadele lokalne prebivalce, nazadnje leta 2007. Z izvedbo projekta bo omogočeno preprečevanje in obvladovanje takšnih tveganj za 343 prebivalce, ki bodo deležni koristi in ukrepov varstva pred poplavami. Prav tako bo poplavno zaščitenih 102 stavb in industrijski objekt, ki ustreza evropskim kriterijem za celovito preprečevanje in nadzorovanje onesnaževanja (IPPC).

V primeru dodatnih vprašanj se, prosimo, obrnite na Ministrstvo za okolje in prostor oziroma Direkcijo RS za vode. Dodatne informacije o projektu najdete tudi na spletni strani www.poplavna-varnost.si/zelezniki/.

Deli to novico z ostalimi