S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Minister Černač v Podravju: »Z evropskimi sredstvi bomo zagotovili boljšo kakovost zdravstvenih storitev in dostojno obravnavo ter skrajšali čakalne vrste.«

Minister Černač v Podravju: »Z evropskimi sredstvi bomo zagotovili boljšo kakovost zdravstvenih storitev in dostojno obravnavo ter skrajšali čakalne vrste.«

Maribor, 30. junij 2021 – V okviru obiska vlade v Podravju je minister za razvoj in EU kohezijsko politiko Zvone Černač obiskal UKC Maribor. Ogledal si je oddelek za pljučne bolezni, ki bo s pomočjo evropskih sredstev premeščen s Slivniškega Pohorja. V Mariboru si je ogledal tudi stanovanjsko sosesko Pod Pekrsko gorco, v Selnici ob Dravi pa se je srečal z županjo dr. Vlasto Krmelj in njenimi sodelavci. Obiska v Podravju se je udeležila tudi državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs, ki je obiskala občini Poljčane in Hoče-Slivnica ter si v Mariboru ogledala Poslovno proizvodno cono Tezno.

Po delovnem posvetu vlade na gradu Ptuj si je minister Zvone Černač v Mariboru ogledal stanovanjsko sosesko Pod Pekrsko gorco. »Stanovanjska soseska s preko 400 stanovanji, od tega 60 oskrbovanimi in dnevnim centrom, pospešeno dobiva zaključno podobo. Nudila bo prijetne bivalne pogoje številnim mladim družinam, pa tudi starejšim, predvsem pa bo nudila varen pristan vsem tistim, ki želijo urediti svoje bivanjske razmere,« je povedal ter poudaril, da je najpomembnejše, da Vlada Republike Slovenije in Stanovanjski sklad RS kot nosilna organizacija na področju stanovanjske gradnje zagovarjata gradnjo stanovanj po vseh regijah v Sloveniji.

V Občini Selnica ob Dravi se je srečal z županjo dr. Vlasto Krmelj, ki je ministru predstavila ambiciozne projekte za prihodnost občine. Z ministrom sta spregovorila tudi o možnostih sofinanciranja z evropskimi sredstvi.

Osrednji del ministrovega programa v Podravju je bil obisk Univerzitetnega kliničnega centra Maribor (UKC Maribor). Minister Černač si je v družbi strokovnega direktorja UKC Maribor dr. Matjaža Vogrina in poslanca Marijana Pojbiča ogledal prostore Oddelka za pljučne bolezni. Z ureditvijo ustreznih prostorov na novi lokaciji Oddelka za pljučne bolezni v UKC Maribor bodo z evropskimi sredstvi vzpostavljeni primerni pogoji za delo na področju pulmologije. Za projekt v višini skoraj 4 milijone evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj iz pobude React-EU prispeval 3,6 milijona evrov. Ob tem je minister Černač izpostavil, da moramo biti odgovorni tako do sebe kot do drugih in pozval k cepljenju: »Vzame nekaj sekund časa, reši pa lahko življenje.«

Minister se je nato ustavil na kratkem posvetu v stavbi UKC Maribor, kjer je s predstavniki UKC pod vodstvom direktorja dr. Antona Crnjaca in ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem spregovoril tudi o drugih, večjih predvidenih projektih v UKC Maribor, med drugim o izgradnji negovalne bolnišnice in infekcijske klinike. Ob robu obiska je sodeloval na novinarski konferenci, kjer je poseben poudarek namenil Načrtu za okrevanje in odpornost (NOO), večletnemu finančnemu okviru 2021-2027 in pobudi React-EU, v okviru katerih bo z dobrimi projekti bistveno izboljšano stanje v slovenskem zdravstvu. Kolesje se je namreč že začelo vrteti v smeri izboljšanja s krepitvijo izobraževanja zdravstvenega kadra, poleg tega pa so v evropskih finančnih mehanizmih predvidena sredstva za številne energetske sanacije bolnišnic. »Storili bomo vse, da bodo ti projekti uresničeni do konca leta 2023 oziroma tisti, ki so opredeljeni v NOO, uresničeni do konca leta 2026. To bo omogočilo boljšo kakovost storitev, skrajšalo čakalne vrste in zagotovilo dostojno obravnavo,« je dejal ter dodal: »Nepovratna sredstva prihajajo od ljudi, zato je treba s sredstvi ravnati gospodarno in jih vrniti ljudem – tudi preko zdravstva.« Izpostavil je še, da je Vlada RS pred kratkim sprejela zakon, ki je že v zakonodajni proceduri in zagotavlja dodatnih skoraj 2 milijardi evrov v naslednjih desetih letih za krepitev zdravstva na različnih nivojih. K slednjemu je sicer veliko pripomogla tudi Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko z izdanimi odločitvami o podporah projektom v okviru pobude React-EU, kot sta ureditev negovalne bolnišnice in 93 milijonov evrov za starostnike, s čimer bo zagotovljenih kar 1200 novih mest v domovih za starejše v prihodnjih 2 letih.

Obiska v Podravju se je udeležila tudi državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs, ki se je v Občini Poljčane skupaj s poslanko Državnega zbora Republike Slovenije mag. Karmen Furman srečala z županom Stanislavom Kovačičem. Pogovorili so se o načrtovanih občinskih projektih in si ogledali vrtec, ki je bil sofinanciran z evropskimi kohezijskimi sredstvi in nagrajen s Plečnikovim odličjem za arhitekturo. V nadaljevanju si je državna sekretarka z direktorjem Poslovno proizvodne cone Tezno Gorazdom Bendetom ogledala cono in cesto, ki so jo uredili z evropskimi sredstvi. V Občini Hoče-Slivnica se je državna sekretarka srečala s podžupanoma Andrejo Kavaš in Borisom Pustom. V okviru obiska so si ogledali gradnjo južne cestne povezave v industrijsko cono, za katero je SVRK nedavno izdala odločitev o podpori. Ob tem je državna sekretarka povedala, da bodo sredstva za urejanje poslovnih con na razpolago tudi v NOO in prihodnji finančni perspektivi.

Vlada bo regijski obisk v Podravju zaključila v Avditoriju Generala Maistra v Mariboru z javno tribuno z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji.

Celotno sporočilo za javnost bo objavljeno tudi na spletni strani Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, kjer bomo naknadno objavili tudi fotografije.

Deli to novico z ostalimi