S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Minister Jevšek v Podravju o možnostih koriščenja evropskih sredstev

Minister Jevšek v Podravju o možnostih koriščenja evropskih sredstev
Foto: RRA Podravje

V Grajski pristavi v Ormožu je danes potekalo zaključno srečanje Sveta regije, Razvojnega sveta regije in Regijske razvojne mreže Podravja, ki je bilo namenjeno predstavitvi možnosti in priložnosti za koriščenje evropskih sredstev.

»Kohezija pomembno vpliva na razvoj držav članic Evropske unije (EU) in njenih regij. Omogoča pomembna razvojna sredstva, saj kot kažejo poročila o kohezijski politiki, vsak vložen evro prinese 2,7 evra,« je poudaril minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek, ki je predstavil program evropske kohezijske politike za obdobje 2021–2027, skladno s katerim bo Slovenija z letom 2023 upravičena do 3,26 milijarde evrov evropskih sredstev.

Minister je opozoril na pomen skladnega regionalnega razvoja in podpore obmejnim območjem. V tem okviru so za Slovenijo pomembna tudi sredstva INTERREG, je dejal minister Jevšek: »Skupno 94 milijonov evrov je namenjenih programom čezmejnega sodelovanja z vsemi našimi sosednjimi državami. Prvi razpisi bodo objavljeni predvidoma konec letošnjega ali takoj v začetku prihodnjega leta.«

Po besedah ministra Jevška Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pripravlja izvedbene akte in poenostavitve koriščenja evropskih sredstev, kar bo olajšalo izvajanje projektov. Občine bodo za svoje projekte dobile približno 350 milijonov več kot v finančnem obdobju 2014–2020, je povedal minister Jevšek: »Prav tako smo z Dogovorom za razvoj regij, programi INTERREG in Strateškim načrtom za razvoj podeželja zagotovili mehanizme, ki bodo manjšim občinam, za katere velja priporočilo medsebojnega povezovanja, omogočali boljšo možnost dostopa do sredstev EU kot v prejšnjem finančnem okviru,« je še dodal minister.

V okviru teritorialnih pristopov bodo regije lahko koristile sredstva iz mehanizmov CTN – celostne teritorialne naložbe, CLLD – lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost ter iz Dogovora o razvoju regij. Glavni kriteriji za črpanje sredstev bodo: izvajanje na zaključenem teritorialnem območju, način izbora »od spodaj navzgor« in višina prispevka glede na »razvitost« kohezijske regije. Za Vzhodno kohezijsko regijo to pomeni EU prispevek v višini do 85 % upravičenih stroškov.

Uroš Rozman, direktor Regijske razvojne agencije Podravje - Maribor: »Zadovoljni smo, da bo Operativni program evropske kohezijske politike 2021–2027 izboljšal pogoje za skladen regionalni razvoj Podravske regije ter da bodo na voljo sredstva, s katerimi bomo lahko izvajali projekte celovite oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja odpadne vode, saj za te vsebine občine same zelo težko zagotavljajo lastne vire, na kar smo tudi opozarjali in bili uspešni. Zagotovljena so tudi sredstva za sofinanciranje mrežnih podjetniških inkubatorjev, s čimer bomo lažje ohranjali obstoječa delovna mesta in razvijali nova. Lokalne skupnosti kot pomembno ocenjujejo tudi vsebino, ki je vezana na zeleno infrastrukturo v urbanem okolju. S tem pa je povezan tudi nadaljnji razvoj kolesarske infrastrukture ter izvajanje drugih ukrepov za spodbujanje trajnostne mobilnosti v regiji.«

 Župan Občine Ormož in predsednik Sveta regije, Danijel Vrbnjak: »Poudarek bomo dajali na področje komunale, protipoplavne varnosti, zelenega prehoda, izobraževanja, zdravstva, oskrbe starejših, socialne vključenosti, ukrepov na področju trga dela, ne bomo pa pozabili niti na turistično ponudbo.«

Srečanje vsako leto organizira Regionalna razvojna agencija za Podravje - Maribor (RRA Podravje - Maribor), letos skupaj z gostiteljico Občino Ormož.

Deli to novico z ostalimi