S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Minister Jevšek za ohranitev temeljne vloge kohezijske politike EU

Minister Jevšek za ohranitev temeljne vloge kohezijske politike EU
Foto: Evropski svet

V Bruslju so ministri EU, pristojni za kohezijo, razpravljali o dolgoročnih učinkih kohezijske politike na regije EU. Ministri so se strinjali, da mora bistvo kohezijske politike kljub krizam v EU ostati zmanjševanje razvojnih razlik med državami in regijami.

Skupno stališče ministrov je, da kohezijska politika ni krizni instrument, kljub temu so menili, da mora biti zmožna prilagoditi se razmeram, ne da bi pri tem ogrozila njene strukturne in dolgoročne cilje.

 »Kohezija je v vseh krizah, ki pestijo EU v zadnjih 15ih letih, po načelu solidarnosti prispevala bodisi k reševanju kriz ali odpravi njihovih posledic, zlasti v najbolj prizadetih regijah, a vendar moramo zagotoviti ohranitev temeljne vloge kohezijske politike, ki kot ključna naložbena politika prispeva k teritorialni, ekonomski in socialni koheziji Unije ter njeni zeleni in digitalni preobrazbi,« je v razpravi poudaril minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek.

Dodal je, da si bo »Slovenija tudi v prihodnje prizadevala ohraniti pomen kohezijske politike, ki s svojimi načeli in sredstvi prispeva k večji blaginji vseh prebivalcev in prebivalk EU.«

Razprava se je dotaknila tudi izvajanja programskega obdobja 2021-2027. Ministri so pozdravili uvedbo prožnejših in enostavnejših pravil v programskem obdobju 2021–2027 ter pozvali Evropsko komisijo, naj zmanjšuje administrativna bremena tudi v prihodnje. Tudi Slovenija si bo prizadevala za poenostavitev postopkov za upravičence ter organe izvajanja in nadzora, je še poudaril minister Jevšek.

 

 

 

 

 

 

 

Deli to novico z ostalimi