S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Ministrica Smerkoljeva zadovoljna z dnevi odprtih vrat EU projektov

Ministrica Smerkoljeva zadovoljna z dnevi odprtih vrat EU projektov

Bled, Planica, Mojstrana, 19. oktober 2015 – V okviru dogodkov »EU projekt, moj projekt« so se danes širši javnosti po Sloveniji predstavljali nekateri projekti, ki so bili v programskem obdobju 2007-2013 sofinancirani s sredstvi evropske kohezijske politike. V tem obdobju jih je bilo sofinanciranih več kot 5000. Ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj je po obisku treh o njih -  Veslaškega centra in čolnarne Bled, Nordijskega centra Planica in Slovenskega planinskega muzeja – pohvalila prizadevanja vseh, ki so vključeni v izvajanje evropske kohezijske politike v Sloveniji, saj po njenih besedah brez njih ne bi bilo uspešnih projektov. Ob tem je še poudarila, da je Slovenija na dobri poti, da preteklo finančno perspektivno zaključi 100 odstotno uspešno.

Ministrica Smerkoljeva se je z županom občine Bled Janezom Fajfarjem in predstavnikom Evropske komisije Raphaelom Gouletom danes najprej ustavila v informacijskem središču Triglavska roža Bled, se sprehodila skozi Staro mestno jedro Grad ter si ogledala projekt obnove veslaškega centra, ciljne regatne arene Zaka in rekonstrukcije čolnarne v grajskem kopališču. Za vse štiri projekte v skupni vrednosti 9,7 milijona evrov je EU prispevala 7,1 milijona evrov in ministrica je po kratkem veslanju in otvoritvi  veslaškega tekmovanja v lesenih čolnih z Janijem Klemenčičem dejala, da je njej in njenim sodelavcem, ki bdijo nad izvajanjem projektov, vsaka podobna prireditev in vsak uspešno porabljen evro v veliko zadovoljstvo. Povedala je, da včasih sliši, da se na področju črpanja evropskih sredstev stori premalo ali pa, da sredstva niso smotrno izkoriščena. »Tu ne mislim zgolj evropske kohezijske politike, kjer je Slovenija v evropskem merilu na devetem mestu in je zelo uspešna, temveč tudi druge vire sredstev, ki so Sloveniji na voljo, a vendarle, današnji dogodki pričajo o nasprotnem« je poudarila Alenka Smerkolj. Dneve odprtih vrat EU projektov in interes za udeležbo na dogodkih je ocenila kot izjemen, zato bo po njenih besedah Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko po tudi v prihodnje aktivno gradila na popularizaciji evropske kohezijske politike in sofinanciranih projektov. 

 Popoldan si je z državnim sekretarjem z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport dr. Tomažem Bohom ogledala tudi Center za smučarske teke, ki se gradi v Planici in se preizkusila v spustu po jeklenici z vrha letalnice. T.i. zip line je del 47,4 milijona evrov vrednega projekta ureditve Nordijskega centra Planica, za katerega Evropski sklad za regionalni razvoj prispeva 33,7 milijona evrov. Prihodek od spustov bo namenjen pripravi in vzdrževanju tekaških prog.

 Sicer pa je dneve odprtih vrat delegacija SVRK zaključila v Slovenskem planinskem muzeju, kjer so ministrici predstavili pomembnejše zgodovinske in aktualne dogodke s področja planinstva, slovenskega planinskega sveta ter najpomembnejšega delovanja Slovencev v njem. Tudi za ta projekt v skupni vrednosti 2,9 milijona evrov, je izdaten delež – 1,5 milijona evrov – prispevala EU.

Deli to novico z ostalimi