S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Na Informativi skupaj z mladimi začetek praznovanja 60. obletnice Evropskega socialnega sklada

Na Informativi skupaj z mladimi začetek praznovanja 60. obletnice Evropskega socialnega sklada

Ljubljana, 27. januar 2017 - Evropski socialni sklad se ob svoji 60. letnici delovanja predstavlja na Sejmu izobraževanja in poklicev Informativa 2017. Z evropskimi sredstvi so namreč podprti številni programi za mlade na področju zaposlovanja in izobraževanja ter pri reševanju podjetniških izzivov. Tako so se na skupnem razstavnem prostoru vključenih ministrstev predstavile različne vsebine od deficitarnih poklicev, programov Po kreativni poti in Projektno učenje za mlade, do nacionalne koordinacijske točke za vseživljenjsko karierno orientacijo, projekte Odprti podatki Slovenije, e-Uprava, Stop Birokraciji in e-Vem. Za sproščeno ozračje smo danes poskrbeli skupaj z raperjem 6Pack Čukurjem, ki se je tudi sam odločil za deficitarni poklic in se izučil za keramika. Poleg številnih uporabnih informacij pa so mladi domov odnesli tudi zabavne fotografije in se posladkali s torto, ki so nam jo spekli dijaki iz Biotehničnega izobraževalnega centra iz Ljubljane v počastitev 60. obletnice Evropskega socialnega sklada. Prvi kos je postregla ministrica Alenka Smerkolj in tako simbolično odprla letošnje praznovanje.

Evropski socialni sklad je v zadnjih desetih letih pomagal skoraj 760.000 ljudem v Sloveniji. S pomočjo tega najstarejšega evropskega sklada je več kot 280.000 Slovenk in Slovencev pridobilo dodatne poklicne kvalifikacije. Skozi različne ukrepe je bilo z evropskimi evri in slovenskim sofinanciranjem podprtih skoraj 70.000 študentov, 45.000 ljudem pa je pomagal pri vstopu na trg dela. Za najrazličnejše ukrepe je bilo skupaj namenjenih skoraj 900 milijonov evrov, od tega je dobrih 750 milijonov evrov evropskih sredstev.

Sklad pa prinaša številne priložnosti tudi v obdobju do leta 2020. Slovenija na primer za trajnostno vključevanje mladih na trg dela zagotovila več kot 90 milijonov evrov evropskih sredstev, sredstva pa jim bomo namenjali tudi preko drugih instrumentov - npr. preko že potrjenega programa PUM, v okviru katerega je na voljo dobrih 9,6 milijonov evrov sredstev, preko različnih programov krepimo in bomo krepili njihova znanja, spretnosti in skrbeli za vseživljenjsko učenje - kot npr. s programom Po kreativni poti do praktičnega znanja v vrednosti 8,5 milijonov evrov.

O pestrem dogajanju se lahko prepričane v naši fotogaleriji, Evropski socialni sklad pa je za rojstni dan dobil tudi svojo ploščico in pesem. Preverite na našem Facebook profilu.

Deli to novico z ostalimi