S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Na zasedanju Odbora za spremljanje Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020

Na zasedanju Odbora za spremljanje Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020

Čatež, 25. maj 2018 – Na peti redni seji se je sestal Odbor za spremljanje Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020 (odbor), v katerem sodelujejo predstavniki ministrstev, službe in uradov, gospodarskih in socialnih partnerjev, nevladnih organizacij in področja enakosti, invalidskih organizacij, lokalnih skupnosti, predstavniki urbanega razvoja, svetov regij, Urada RS za nadzor proračuna, Računskega sodišča RS in Evropske komisije (EK).

Člani odbora so potrdili Letno poročilo 2017 za Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014–2020 (OP), ki bo konec maja uradno posredovano EK. V Sloveniji smo z evropskimi kohezijskimi sredstvi obdobja 2014–2020 do konca aprila 2018 podprli več kot 300 projektov, programov ali javnih razpisov v skupni vrednosti 1,88 milijarde evrov, ki imajo skupne cilje: rast, dvig življenjskega standarda in nova delovna mesta. Od skupno dobrih 3,068 milijard evrov razpoložljivih evropskih sredstev smo v projekte usmerili 61 odstotkov vseh sredstev, ki so nam na voljo do leta 2023 in imajo dolgoročne učinke na kakovost življenja prebivalk in prebivalcev. Do konca aprila 2018 je bilo objavljenih več kot 100 javnih razpisov in povabil, pogodbeno pa je vezanih za 1,79 milijarde evrov sredstev, kar predstavlja 58 odstotkov vseh sredstev. Za številne projekte je bilo iz slovenskega proračuna izplačanih 362 milijonov evrov, v Bruselj posredovanih za 274 milijonov evrov zahtevkov za izplačila, iz evropske blagajne pa povrnjenih za 236 milijonov evrov.

Odbor se je seznanil tudi z napredkom pri izvajanju finančnih instrumentov 2014–2020, izvajanjem Slovenske strategije pametne specializacije in potrdil spremembo meril za izbor operacij v okviru OP. Predstavljeno je bilo poročilo organa za potrjevanje, Ministrstva za finance, in revizijskega organa, Urada za nadzor proračuna. Člani so se seznanili z napredkom izvajanja komunikacijske strategije, potrdili Letni načrt vrednotenja in se seznanili z aktivnostmi povezanimi z makroregionalnimi strategijami EU in teritorialnim sodelovanjem v programskem obdobju 2014–2020.

Leto 2018 je eno od pomembnejših v procesu izvajanja aktualnega OP. Poudarek bo na spremljanju okvira uspešnosti in zagotavljanju doseganja zastavljenih kazalnikov OP. SVRK je pripravila tudi izhodišča za spremembo OP in jih predstavila članom odbora.

Predstavitve in sprejeti sklepi bodo objavljeni na spletnem portalu www.eu-skladi.si.


Deli to novico z ostalimi