S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Odziv na predlog svežnja zakonodajnih predlogov Evropske komisije s področja regionalnega razvoja in kohezijske politike za obdobje 2021-2027

Odziv na predlog svežnja zakonodajnih predlogov Evropske komisije s področja regionalnega razvoja in kohezijske politike za obdobje 2021-2027

Ljubljana, 29. maj 2018 - Odziv na predlog svežnja zakonodajnih predlogov Evropske komisije s področja regionalnega razvoja in kohezijske politike za obdobje 2021-2027 Slovenija pozdravlja predlog Evropske komisije, v katerem kohezijska politika ostaja ključna razvojna politika Unije ter ključna politika za soočanje z globalnimi izzivi. Prav tako izraža podporo usmeritvi kohezijske politike, ki bo še bolj povezana z inovacijami, konkurenčnostjo, ustvarjanjem kakovostnih delovnih mest in trajnostnim razvojem.

Kot pozitivno ocenjujemo novost, da je Evropska komisija predstavila predloge alokacij kohezijske politike po državah članicah. Slednji so primerna osnova za pričetek pogajanj za naslednje sedemletno obdobje. Slovenija je vseskozi poudarjala, da bi bili drastični padci kohezijskih sredstev za našo državo ekonomsko škodljivi in zato  nesprejemljivi. Zato pozitivno ocenjuje, da je Komisija upoštevala argumente Slovenije in predstavila predlog, ki je mnogo bolj razumen od negativnih scenarijev, o katerih je bilo govora v zadnjih mesecih. Pozdravljamo torej dejstvo, da je Komisija prepoznala specifičen položaj Slovenije, posebej povezan z učinki gospodarske krize ter nujnost intenzivnejših vlaganj v razvojni preskok, ekonomsko transformacijo, in izzive, ki so pred nami.

Slovenija mora še podrobneje preučiti razdelitev sredstev znotraj predlagane alokacije, kjer ravno tako pričakujemo upoštevanje zgornjega načela, namreč, da nobeno območje ne bi smelo biti soočeno z drastičnim padcem sredstev.

Deli to novico z ostalimi