S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Podjetja izkoristite priložnost: 8,8 milijonov EUR za razvoj kompetenc starejših zaposlenih

Podjetja izkoristite priložnost: 8,8 milijonov EUR za razvoj kompetenc starejših zaposlenih

Projekt ASI ter javno povabilo za podporo podjetjem pri pripravi strategij za učinkovito upravljanje starejših zaposlenih in razvoj njihovih kompetenc je Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad objavil 15. 12. 2017 na spletni strani sklada. V tokratnem 1. povabilu je na voljo 8,8 milijona evrov. Javni poziv sofinancira Evropski socialni sklad.

Upravljanje starejših zaposlenih postaja vse bolj aktualna kadrovska tematika, še posebej glede na demografske projekcije, ki predvidevajo velike spremembe v starostni strukturi prebivalstva predvsem glede deleža delovno sposobnega prebivalstva. Pripravljenost na te spremembe bo pomembno vplivala na dolgoročni razvoj posameznega podjetja, njegovo konkurenčnost in uspešnost. Javno povabilo za podporo podjetjem pri pripravi strategij za učinkovito upravljanje starejših zaposlenih ter krepitvi njihovih kompetenc je odlična priložnost za pričetek prilaganja kadrovske politike posameznega podjetja na te spremembe.   S povabilom se želi predvsem okrepiti delovne zmožnosti starejših zaposlenih (starejših od 45 let), pripomoči k nadaljnjemu razvoju njihove kariere in zagotoviti pogoje, da bodo starejši zaposleni pripravljeni delati dlje.

Finančne spodbude so namenjene vsem podjetjem, tako malim, velikim kot tudi samozaposlenim za:

  • pripravo strategij za učinkovito upravljanje starejših zaposlenih, za katero bodo podjetja, glede na št. zaposlenih, lahko pridobila do 3.000 EUR,
  • razvoj kariere in krepitev kompetenc starejših zaposlenih, kamor sodijo izdelava načrta osebnega in poklicnega razvoja starejših zaposlenih, izvajanje motivacijskih programov za starejše zaposlene in usposabljanja na področju osebnega in kariernega razvoja. Za posameznega starejšega zaposlenega bodo podjetja lahko pridobila do 1.834,00 EUR.

Podjetja bodo aktivnosti izvajala v letu 2018 in 2019.

Prihodnje leto se načrtuje v programe vključiti 1.574 starejših zaposlenih iz Kohezijske regije vzhodna Slovenija in 1.049 iz Kohezijske regije zahodna Slovenija. Prijavijo se lahko od 15. januarja do porabe razpoložljivih sredstev oz. najkasneje do 30. marca 2018. Z odpiranjem prijav se bo pričelo 23. januarja 2018. V sklopu projekta ASI bo v prihodnjih letih objavljenih več javnih povabil. Do leta 2022 je načrtovano sofinanciranje priprave strategij ukrepov za okvirno 1.000 podjetij ter vključitev 12.500 starejših zaposlenih v programe usposabljanja in motivacije.

Celotni razpis s podrobnejšimi informacijami je objavljen spletni strani sklada in podstrani www.zavzeti.si.  

Prijavite se na povabilo in omogočite vašim  zaposlenim, da bodo z leti še vedno zavzeti!

Podjetjem je lahko pri pripravi strategij in ukrepov v pomoč tudi katalog ukrepov za učinkovito upravljanje starejših zaposlenih, ki je objavljen na spletni strani sklada in si ga lahko vsakdo brezplačno prenese. Katalog je edinstven priročnik v slovenskem prostoru, ki ponuja praktične rešitve za upravljanje starejših zaposlenih v podjetjih in pokriva področja promocije in varovanja zdravja, ergonomije, kompetenc usposabljanj, medgeneracijskega povezovanja in zavzetosti.

Natečaj s priznanjem Starejšim prijazno podjetje: z leti še vedno zavzeti

Podjetja, ki že izvajajo ali bodo izvajala strategije in ukrepe za starejše zaposlene, bodo vsako leto v okviru Zlate niti, nagrajena s priznanjem Starejšim prijazno podjetje: z leti še vedno zavzeti. Prva priznanja bodo podeljena marca 2018. Prijave na natečaj so že odprta, podjetja se lahko prijavijo vse do 30. 1. 2018.

O projektu ASI

Projekt Celovita podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (ASI),  ki ga izvaja Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije želi opolnomočiti delodajalce za upravljanje starajoče se delovno silo, spodbuditi krepitev kompetenc in delovne aktivnosti starejših zaposlenih ter prispevati k izboljšanju njihovega položaja na trgu dela. Projekt se bo izvajal od leta 2017 do leta 2022. 

Za več informacij o aktivnostih projekta ASI se lahko obrnete na nas prek e-pošte [email protected]  ali tel. št. 01 43 41 567.

Deli to novico z ostalimi