S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Priložnost za regionalni razvoj

Priložnost za regionalni razvoj

Letošnji Slovenski regionalni dnevi so 13. in 14. oktobra potekali na Ptuju pod sloganom »Spremembe kot priložnost za regionalni razvoj«.

Potem, ko sta minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek in evropska komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira podpisala Sporazum o partnerstvu med Republiko Slovenijo in Evropsko komisijo ter ko sta razvojna sveta kohezijskih regij Vzhodna in Zahodna Slovenija potrdila Program za izvajanje evropske kohezijske politike za obdobje 2021–2027, so se te dni na Ptuju zvrstili še Slovenski regionalni dnevi 2022. Seveda je bil velik poudarek na novi finančni perspektivi tako na državni kot na regionalni ravni. O izzivih regionalnega razvoja v novi finančni perspektivi 2021–2027 je spregovorila gostja Agnes Monfret, vodja enote DG REGIO za Bolgarijo, Madžarsko in Slovenijo pri Evropski komisiji. Da je komunikacija osrednjega pomena za spremembe, je udeležence dvodnevnega srečanja podučil Frank Schneider iz Interreg Central Europe, ki je v zvezi s tem mehanizmom podelil svoje izkušnje.

Zbrane je nagovoril tudi minister dr. Aleksander Jevšek, ki je napovedal, da bomo v kratkem program poslali v Bruselj. »Pričakujemo, da bo Evropska komisija potrdila program sredi decembra, z naslednjim letom pa bomo lahko začeli črpati evropska sredstva programskega obdobja 2021–2027,« je dejal ter poudaril: »Danes smo torej na predzadnji stopnici, da zaključimo eno od prioritet nove vlade, ki je začela mandat 1. junija 2022. Časa smo imeli izjemno malo.« Poleg tega je razkril, da se razlike med slovenskimi regijami sicer že zmanjšujejo, a z rezultati še ne moremo biti zadovoljni, saj se neenakomeren razvoj kaže v slabši kakovosti življenja ljudi na vzhodu države.

Minister Jevšek je izrazil prepričanje, da nam bo skupaj uspelo premostiti razlike in zagotoviti skladen regionalni razvoj. Enakega mnenja je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, ki je pohvalil dosedanje dobro sodelovanje vseh deležnikov, katerih naloga je krepitev regionalnega razvoja. »Skozi mehanizem Dogovori za razvoj regij smo za projekte v minulem obdobju 2014–2020 sklenili 218 odločitev o podpori v vrednosti dobrih 474 milijonov evrov,« je povedal minister Han ter dodal, da so se Dogovori za razvoj regij kljub poznemu začetku in nekoliko oteženim postopkom izkazali kot instrument, katerega je bilo vredno obdržati.

Minister Han je naglasil tudi pomen kohezijskih sredstev, saj je Slovenija ena od držav, katere razvoj je nadpovprečno odvisen od evropskih sredstev. »Ocenjen delež javnih investicij financiranih iz evropskih sredstev je namreč kar 30 %, medtem ko ta v EU znaša le 8,5 %. V prihodnosti bo tako potrebno zagotoviti nacionalna sredstva in se ne bomo smeli toliko zanašati zgolj na kohezijska sredstva ter solidarnost EU,« je še dejal.

Na regionalnih dneh so poleg omenjenega potekale tudi razprave o podnebnih spremembah v luči regionalnega razvoja, energetski krizi in prehodu v brezogljično družbo, o privlačnem okolju za mlade, predvsem ob vrnitvi iz tujine, ter kaj digitalizacija prinaša regionalnemu razvoju. Dogodek se je zaključil z okroglo mizo o mladih in globalnih spremembah.

Deli to novico z ostalimi