S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Slovenska Strategija pametne specializacije primer dobre prakse

Slovenska Strategija pametne specializacije primer dobre prakse

Jutri, v četrtek, 1. junija 2017, se v Helsinkih na Finskem začenja dvodnevna konferenca Pametne regije 2.0 - Izboljšanje inovacijskega potenciala Evrope (Smart Regions 2.0 – Maximising Europe's Innovation Potential), na kateri bo na povabilo Evropske komisije kot primer dobre prakse predstavljena tudi Slovenska strategija pametne specializacije.

V več kot 120 regijah in državah članicah Evropske unije so se po letu 2014 oblikovale regionalne in nacionalne strategije pametne specializacije, in sicer s ciljem spodbujanja na inovacijah in raziskavah temelječega gospodarskega razvoja, kakor tudi še učinkovitejšega in uspešnejšega koriščenja evropskih sredstev za raziskave, razvoj in inovacije iz strukturnih skladov Evropske unije. Na podlagi strategij pametne specializacije posamezne regije in države osredotočajo svoja razvojna vlaganja v tista nišna področja, kjer imajo najvišjo dodano vrednost. To bo omogočilo preplet in dopolnjevanje kapacitet, kompetenc in znanja med različnimi regijami in državami EU, učinkovitejše pozicioniranje na globalnih trgih, posledično pa tudi gospodarsko rast.

Namen konference, ki na temo pametnih regij poteka drugo leto zapored, je izmenjava izkušenj med regionalnimi in nacionalnimi oblastmi. Razprava bo osredotočena predvsem na izvajanje strategije pametne specializacije v državah in regijah ter na predstavitev primerov dobrih praks, ki jih je izbrala Evropska komisija. Med njimi je tudi Slovenija, ki bo ob boku Lombardije, Valonije, Baden-Württemberga in Västra Götalanda predstavila oblikovanje in izvajanje nacionalne strategije pametne specializacije v okviru prednostnega področja (S)industrija 4.0.

Sicer pa je Slovenski pristop strategije pametne specializacije že bil prepoznan kot vzorčen, med drugim v priročniku Evropske komisije za implementacijo strategij pametnih specializacij (Implementing Smart Specialisation Strategies Handbook).

Deli to novico z ostalimi