S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Spodbujamo uporabo javnega potniškega prometa in koles: Evropska sredstva za novo parkirišče P+R v Kranju

Spodbujamo uporabo javnega potniškega prometa in koles: Evropska sredstva za novo parkirišče P+R v Kranju

Ljubljana, 10. februar 2022 - Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila evropska sredstva za novo parkirišče P+R Zlato polje v Kranju. S pomočjo evropskih sredstev so prebivalci Slovenije tako bogatejši za kar 1614 P+R novih parkirnih mest, od tega jih bo v Kranju zgrajenih 56 predvidoma do letošnjega septembra.

Mestna občina Kranj bo s pomočjo sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj preko mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN) zgradila vozlišče P+R »tipa B« in vzpostavila sistem P+R (parkiraj in prestopi) na Zlatem polju. S tem bo omenjena občina poleg servisnih objektov na parkirišču bogatejša za 56 novih parkirnih mest – od tega bodo tri širša namenjena za gibalno ovirane osebe, šest jih bo s polnilnicami za elektromobilnost, pet pa jih bo namenjenih za motorje. Poleg tega je v vzhodnem delu parkirišča predvideno postajališče KRsKOLESOM z 20 mesti za kolesa z dostopom do pločnika in kolesarske steze na Koroški cesti. Glede na lokacijo bo načrtovano vozlišče P+R Zlato polje kombinacija tipa B1 (vozlišče, s katerega potnik nadaljuje vožnjo proti centru mesta z JPP) in tipa B2 (vozlišče, s katerega potnik nadaljuje vožnjo proti centru mesta z javnim kolesom). Na tak način bo omenjena občina zmanjšala promet v ožjem središču mestne občine, razbremenila gosto poseljene površine in zagotovila še dodatna parkirna mesta.

Mestna občina Kranj je izvajalca že izbrala na razpisu, dela pa bodo zaključena predvidoma v začetku letošnjega septembra.

V finančni perspektivi 2014–2020 smo v Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko za sisteme P+R namenili že 7,2 milijona evrov sredstev Kohezijskega sklada in Evropskega sklada za regionalni razvoj. V okviru Celostnih teritorialnih naložb smo poleg za parkirišče P+R Zlato polje v Kranju odobrili še evropska sredstva za sistem vozlišča P+R na Ulici XIV. divizije v Celju in parkirno hišo P+R Sonce v Kopru, v okviru javnega razpisa P+R pa je bilo dodeljenih dobrih 4 milijone evrov evropskih sredstev za tovrstne sisteme v Krškem, Ljubljani-Stanežiče, Grosupljem, Kamniku, Sevnici, Šentjurju in Borovnici. S pomočjo evropskih sredstev so prebivalci Slovenije tako bogatejši za kar 1614 P+R parkirnih mest v omenjenih krajih.

Foto: MO Kranj

Deli to novico z ostalimi