S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

SVRK v okviru Dneva evropskega sodelovanja organizirala pohod na tromejnik

SVRK v okviru Dneva evropskega sodelovanja organizirala pohod na tromejnik

Maribor 21. september 2016 - Pod pokroviteljstvom Evropske komisije in programa INTERACT so po vsej Evropi že peto leto zapored potekale prireditve ob Dnevu evropskega sodelovanja 2016 (EC Day 2016). Cilj je predstaviti projekte in programe s tega področja, ki jih države članice uresničujejo s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj. Slovenija je v sodelovanju s sosednjimi državami uresničila številne uspešne čezmejne projekte – s področja podjetništva, turizma, kulture, regionalnega razvoja, naravne dediščine, okolja, energije itd. - ki tvorijo identiteto obmejnega prostora. Nekaj so si jih na območjih Slovenije, Avstrije in Madžarske ogledali tudi udeleženci pohoda na tromejnik, ki ga je Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), organ upravljanja za programa čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Madžarsko ter Avstrijo 2014–2020, organizirala v okviru EC Day 2016.

Skupina nekaj več kot 100 udeležencev se je z avtobusom iz Maribora podala na ogled gradu v Gradu na Goričkem. Pot je pohodnike nato vodila do Trdkove in peš do tromejnika, kjer je udeležence pozdravila direktorica Urada za evropsko teritorialno sodelovanje v SVRK mag. Nina Seljak ter župani obmejnih občin Kuzma, Gornji Senik in Sv. Martin na Rabi. Kot je dejala mag. Seljakova, želi Slovenija s sodelovanjem v okviru Dneva evropskega sodelovanja pokazati, da nas skupne meje v okviru čezmejnih programov povezujejo. »Ti programi stremijo k uresničevanju osrednjega cilja kohezijske politike Evropske unije, in sicer k povečanju ekonomske in socialne kohezije sodelujočih držav z namenom spodbujanja skladnega, uravnoteženega in trajnostnega razvoja«, je poudarila in čezmejnim partnerjem zaželela čim več odprtosti do novih idej ter srečno roko in veliko poguma pri pripravi in izvajanju projektov.

Na osnovi objavljenih javnih razpisov v okviru programov sodelovanja so že bile podpisane prve pogodbe o sofinanciranju. Dve sta bili simbolično podpisani tudi danes, in sicer za projekt MMO3D, ki bo sofinancira v okviru Programa sodelovanja Slovenija-Avstrija in Green Exercise, ki bo sofinanciran v okviru Programa sodelovanja Slovenija-Madžarska. Projekt MMO3D ima za cilj razviti robotsko celico za 3D tisk kompozitnih, lahkih in naravnih materialov. Jedro inovacije je združevanje dveh tehnologij: brizganja umetne mase in nanašanja vlaken (utrditve) z manipulatorjem. Nova tehnologija bo omogočala izdelavo tudi geometrijsko kompleksnih izdelkov iz visokotrdnostnih lahkih materialov. Splošni cilj projekta je na perspektivnih področjih strojništva in robotike povezati kompetentne razvojne deležnike in obstoječe znanje v programskem območju in spodbuditi prenos tehnologij in strokovnih znanj za razvoj novih izdelkov, tehnologij in storitev, ter s tem prispevati k boljši gospodarski koheziji in izboljšanju konkurenčnosti regije. Cilj projekta Green Exercise pa je skupna promocija obstoječe čezmejne kulturne in naravne turistične ponudbe slovensko-madžarskega obmejnega prostora, s posebnim poudarkom na zdravem življenjskem slogu, trajnostnem in okolju prijaznemu načinu prevoza (predvsem kolesarjenje). V njegovem okviru se načrtuje tudi oblikovanje »zelenih parkov« na obeh straneh meje.

Udeleženci so si ogledali tudi Hišo jabolk v Gornjem Seniku, Muzej porabskih Slovencev v Monoštru in grad Tabor v naravnem parku Raab, kjer jim je bil predstavljen tudi projekt 321 go, ki se že izvaja v okviru čezmejnega programa Slovenija–Avstrija 2014–2020. Projekt 321 go - 3 gradovi 2 deželi 1 zgodba - Razvoj kulturnega turizma v čezmejnem podeželskem prostoru je bil potrjen v okviru 1. roka javnega razpisa za predložitev vlog. Glavni cilj projekta je oblikovanje trajnostne kulturno-turistične destinacije v podeželskem mejnem okolju Južne Gradiščanske (Avstrija) in Pomurske regije (Slovenija), ki bo temeljila na obdelavi kulturne dediščine s pomočjo vpeljevanja novih kulturno-turističnih produktov. Glavna ciljna skupina so obiskovalci območja, ki jih zanima kultura, običaji in zgodovina v povezavi z doživljanjem narave.

Sicer pa je bilo srečanje med drugim tudi priložnost za izmenjavo izkušenj, mnenj in sproščeno druženje predstavnikov različnih slovenskih, avstrijskih in madžarskih institucij.

Deli to novico z ostalimi