S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Z EU sredstvi do multidisciplionarnih timov za celovito obravnavo najmlajših otrok s posebnimi potrebami

Z EU sredstvi do multidisciplionarnih timov za celovito obravnavo najmlajših otrok s posebnimi potrebami

Ljubljana, 12. januar 2017 – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o podpori za javni razpis »Celostna zgodnja obravnava otrok s posebnimi potrebami in njihovih družin ter krepitev kompetenc strokovnih delavcev«. Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo javnega razpisa, ki ga bo v kratkem objavilo Ministrstvo za zdravje, znaša dobrih 1,9 milijona evrov. Evropski socialni sklad bo prispeval 80 odstotkov celotne vrednosti oziroma nekaj več kot 1,5 milijona evrov.

Razvojne ambulante v Sloveniji nudijo zgodnjo obravnavo in nadaljnjo pomoč otrokom z motnjami v razvoju, ki jo izvajajo predvsem strokovnjaki medicinske stroke. S ciljem zagotovitve celovite obravnave otrok s posebnimi potrebami, ki vključuje tudi pomoč njihovim družinam, bodo v okviru projektov vzpostavljeni t. i. multidisciplinarni timi. Otroci in njihove družine bodo tako deležni medicinske, pedagoške in psihosocialne pomoči, ki bo prispevala k preprečevanju zdrsa v revščino in socialno izključenost.

Multidisciplinarni timi, ki bodo delovali kot mobilne službe, bodo sodelovali tudi z vzgojitelji predšolskih otrok v vrtcih. Tovrstna pomoč pa bo prav tako na voljo predšolskim otrokom, ki ne obiskujejo vrtca.

Z različnimi oblikami pomoči bo omogočeno pravočasno načrtovanje in priprava na vključevanje otrok v vzgojno-izobraževalne institucije.

Na javni razpis se bodo lahko prijavili javni zdravstveni zavodi, ki bodo morali k sodelovanju v projektu povabiti konzorcijske partnerje (javne vrtce oziroma vrtce s koncesijo, v določenih primerih tudi javne zdravstvene zavode).

Več informacij: Ministrstvo za zdravje.

Deli to novico z ostalimi