S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Aktivno živim v Sloveniji

Program socialne aktivacije za ženske iz albanskega kulturnega okolja »Aktivno živim v Sloveniji«, ki ga je v Mariboru izvajal Andragoški zavod, je nastal kot odgovor na velik selitveni prirast tujih državljank iz tretjih držav zlasti v Podravski regiji. Število albanskih žensk na področju Maribora, Ptuja in Slovenske Bistrice se je v letih od 2016 do 2019 skoraj podvojilo, predvsem zaradi selitve za družitev družine. Večinoma gre za žene gradbenih delavcev s Kosova, ki se v novem okolju soočajo tako z jezikovnimi ovirami, kot tudi z nepoznavanjem delovanja javnega sistema v Sloveniji. Ob pogosti odsotnosti mož prevzamejo družinske obveznosti in tako ostajajo delovno neaktivne, praviloma spregledane v lokalnem družbenem okolju.

Udeleženke so si v programu razširile neformalno in formalno socialno mrežo, obiskale različne institucije in ustanove v lokalnem okolju ter spoznale potencialne delodajalce. V programu je bila prisotna medkulturna mediatorka, ki je tolmačila vsebine iz slovenskega v njihov materni jezik in obratno. V okviru delovne prakse so se učile skozi delo in pridobile določene praktične izkušnje. Usposabljanje je potekalo v domovih za starostnike v Mariboru in Ptuju (za opravljanje poklicev likarice/perice, strežnice/čistilke in pomočnice v kuhinji) in pri čistilnih servisih. Programa se je udeležilo 15 žensk, po koncu sta se dve tudi zaposlili.

Upravičenec: Andragoški zavod Maribor – Ljudska univerza

Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020

Sklad: Evropski socialni sklad

Skupna višina sredstev: 342.990,20 evra

EU prispevek: 274.392,16 evra

 

FOTO: Andragoški zavod Maribor – Ljudska univerza