S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Dezinfekcija s svetlobo za zmanjšanje bolnišničnih okužb

UVC Solutions d.o.o. je podjetje, ki je razvilo Steripro pametno UV-C dezinfekcijo, se pravi dezinfekcijo s pomočjo UV-C svetlobe. Z njo se lahko učinkovito uničuje večino mikrobov na površinah v bolnišničnih prostorih in s tem posledično zmanjšuje bolnišnične okužbe. Za razvoj UV-C modula, ki je plod slovenskega znanja in razvoja, so pridobili tudi evropska sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru javnega razpisa za sofinanciranje inovativnih podjetij.

ZAKAJ UV-C?

Bolnišnične okužbe v Evropi letno prizadenejo okoli 3,2 milijona ljudi in nas stanejo od 5,5 do 7 milijard evrov. Poleg tega vsako leto povzročijo 16 milijonov dodatnih dni bolnišnične oskrbe in so neposredno odgovorne za 37.000 smrti. Raziskave kažejo, da je v bolnišnicah po ročni in kemični dezinfekciji primerno očiščenih manj kot 50 % površin (vir: upravičenec).

KAKO DELUJE UV-C DEZINFEKCIJA?

Ultravijolična C svetloba na valovnih dolžinah okoli 254 nm je germicidna, kar pomeni, da škoduje bakterijam, virusom in drugim mikroorganizmom z uničevanjem nukleinskih kislin in njihove DNK. To poteka dokaj hitro, saj potrebuje aparat SteriPro za dezinfekcijo standardne bolnišnične sobe 10 minut, za operacijske dvorane pa približno 20 minut. Za dezinfekcijo prostora od stropa do tal naprave ni treba premeščati. SteriPro je namenjen dezinfekciji vseh bolnišničnih prostorov in reševalnih vozil.

DODATNE SPODBUDE

Podjetje je koristilo evropska sredstva tudi iz Javnega razpisa za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini in v okviru vavčerja za tržne raziskave tujih trgov z namenom identificiranja ustreznih prodajnih kanalov in tržnih priložnosti na tujem trgu ter pregleda konkurence. 

Za vse spodbude skupaj je podjetje prejelo 69.000 evrov evropskih sredstev.

"Evropska sredstva mnogokrat opogumijo inovatorje, da od ideje preidejo v izvedbo. To je ključno za vzpostavitev zagonskih podjetij, ki so globalno gledano največji generator inovativnih rešitev", pravi Matej Rajek.

Upravičenec: UVC Solutions d.o.o.
Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020
Sklad: Evropski sklad za regionalni razvoj
Skupna višina sredstev: 69.000 evrov
EU prispevek: 69.000 evrov