S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Iz odpadne kokice lahko nastane čokica

Podjetje Kokica se je razvilo iz sanj mlade ekipe ustanoviteljev, ki si je želela kokic, ki se ne bi lovile v zobe. Pogoj za to je, da so kokice perfektno pečene in brez ostankov. Svoje otroške sanje so Špela in Maja Lukas ter njuni ljubezenski polovici Uroš Požgan in Alen Velcer uresničili in nastala je Pokica, na zraku pečena kokica, ki se ne lovi v zobe in ki jo je užitek jesti. Pomemben mejnik v njihovi poslovni poti je predstavljala uvrstitev v televizijsko oddajo Štartaj Slovenija.

Za izdelavo Pokice uporabljajo gensko nespremenjeno koruzo, ki jo brez olja popokajo na vročem zraku. Osnovno Pokico so nadgradili še z različnimi okusi, kot so denimo z mešanico črne in bele čokolade, domačega jabolčnega štrudla ali pa karamele in arašidovega masla ter slanine in dimljene paprike.

Med postopkom izdelave kokic te večkrat presejejo, s čimer izločijo nepravilno počena koruzna zrna ter kokice nepravilnih oblik. Ti ostanki so doslej romali v odpadke. Mladim zagnanim podjetnikom to ni dalo miru, zato so poskušali najti način, kako bi iz ostankov kokic naredili nov izdelek, s katerim bi dosegli optimizacijo proizvodnje ter zmanjšali količino zavržene hrane. Ostanke so zmleli v fin prah, mu dodali sadje, čokolado ter ostale dodatke in nastala je Čokica. Gre za beljakovinsko oziroma proteinsko tablico, ki je lahko hranljiv in nasiten posladek. "S projektom bomo prispevali k zmanjšanju zavržene hrane. Znotraj podjetja bomo z optimizacijo proizvodnje lahko ves presežek nadaljnjo uporabili. Tako bo nastal popolnoma nov izdelek, ki ga razvijamo v projektu Čokica." Za masovno proizvodnjo Čokice je bila potrebna še investicija v poseben stroj, vendar zanjo niso imeli dovolj finančnih sredstev. Za izvedbo inovacijskega projekta Čokica so se zato prijavili na razpis za evropska sredstva Slovenskega podjetniškega sklada – Razpis P2 ter uresničili svojo idejo.

Odpadne kokice spreminjajo v proteinske tablice // 60-sekundni dokumentarec

Upravičenec: Kokica, d.o.o.

Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020

Sklad: Evropski sklad za regionalni razvoj

Skupna višina sredstev: 54.000,00 evrov

EU prispevek: 37.800 evrov

Besedilo, foto in predstavitveni video: TV IDEA – Osrednja pomurska televizija