S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Napredni kontrolni sistem za medicinske pospeševalnike - APTACS

Rak predstavlja enega izmed dveh najpogostejših vzrokov smrti tako v Sloveniji kakor tudi drugje na svetu. Skupaj s srčno žilnimi boleznimi sta leta 2013 predstavljala vzrok za kar 70 odstotkov vseh smrti na svetu. Samo leta 2008 je po svetu za rakom zbolelo 12,7 milijonov ljudi, umrlo pa 7,6 milijona. Poleg tega pa rak tudi korenito spremeni kakovost življenja.

Z razvojem tehnologije in njeno povečano dostopnostjo pa se izboljšujejo zmožnosti za boj s to boleznijo. Ena takšnih tehnologij je protonska terapija, ki predstavlja učinkovito napredno metodo, saj je izboljšana oblika radioterapije, ki uporablja protone za uničevanje obolelega tkiva. Pri protonski terapiji se v primerjavi z ostalimi oblikami radioterapije večina energije sprosti na točno določenem mestu in določeni globini, pri čemer je absorbirana energija pred in za to globino zanemarljivo nizka. Takšno obsevanje ima zato tudi veliko manj stranskih in neželenih učinkov v primerjavi z obsevanjem z rentgensko terapijo. Protonska terapija je še posebej priporočljiva in veliko bolj primerna kot konvencionalna radioterapija za zdravljenje rakavih obolenj pri otrocih in mladostnikih.

Namen projekta APTACS, ki sta ga s 481.479,70 evri podprla Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, je razviti inovativno tehnološko rešitev »Napredni kontrolni sistem za medicinske pospeševalnike za zdravljenje raka s protonsko terapijo«. Njegova prednost v primerjavi s produkti na trgu bo predvsem boljša zanesljivost, natančnost, usklajenost in hitrost delovanja. To bo doseglo konkurenčno prednost s prehodom na naslednjo generacijo terapije na področju protonskega zdravljenja raka. 
Glavni cilji projekta APTACS so razvoj:

  • MMF – Medical middleware framework;
  • Sistema za arhiviranje informacij o delovanju pospeševalnika in njegovih komponent;
  • Sinhronizacije časovnega izvajanja funkcij komponent naprave za medicinski pospeševalnik;
  • Varnostnega sistema za medicinske pospeševalnike,
  • Naprednega kontrolnega sistema za medicinske pospeševalnike.

Rezultat projekta bo tako prvi napreden in natančen univerzalni kontrolni sistem, ki bo razvit namensko za protonsko terapijo in bo upošteval vse specifike terapije in delovanja takih sistemov. 

Upravičenec: COSYLAB D.D.
Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020
Sklad: Evropski sklad za regionalni razvoj
Skupna višina sredstev: 481.479,70 evrov
EU prispevek: 385.183,76 evrov