S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Od mlina do mlina ob reki Rižani

 

V okviru projekta MiR – Od mlina do mlina, ki je podprt z evropskimi sredstvi, nastaja tematska sprehajalna pot s štirimi Točkami miru ob reki Rižani in njenih mlinščicah.

 Pot bo predstavila naravno in kulturno dediščino reke Rižane in mlinščic, speljanih za potrebe nekdanjih dveh mlinov, ki stojita na začetku in koncu poti. Znanstveno-raziskovalno središče Koper (ZRS Koper) je s tem namenom na omenjenem območju že počistilo okolico reke Rižane in s košnjo ter mulčenjem oblikovalo pešpot. Prav tako so ob poti že začeli z izvajanjem javnih dogodkov in delavnic s področja istrske kulturne dediščine in reke kot vira energije. “Ob reki in na turistični kmetiji Bordon smo že izpeljali več delavnic za osnovnošolce na temo mlinarstva z ogledom starega mlina in pogovorom z nekdanjim mlinarjem ter več delavnic o reki Rižani kot viru energije z izdelavo lesenih vodnih mlinčkov. Prav tako smo ob reki že organizirali čistilno akcijo in srečanje likovnih umetnikov, kakor tudi predstavitev celotnega projekta vsem prebivalcem krajevne skupnosti s podpisovanjem Listine za spoštljiv in odgovoren odnos do slovenskih voda,” je sporočila vodja projekta dr. Vesna Mikolič.

Projekt tako že dobiva končno podobo, v ZRS Koper pa nameravajo na določenih štirih točkah še očistiti dostop do vode, postaviti klopi iz naravnih materialov in tablo z informacijami o reki. Nadaljevali bodo tudi z izpeljavo delavnic in javnih dogodkov za različne ciljne publike, kot so domače prebivalstvo, turisti, šolarji, mladi, upokojenci, podjetniki, ljubitelji sonaravnega bivanja idr.

Upravičenec: Znanstveno-raziskovalno središče Koper
Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020
Sklad: Evropski sklad za regionalni razvoj
Skupna višina sredstev: 124.367,20 evrov
EU prispevek: 93.472,31 evrov

 

FOTO: upravičenec

Več o projektu