S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Pametna avtocesta – dvosmerna izmenjava informacij med avtocesto in vozili

V21 Pametna avtocesta – dvosmerna izmenjava informacij med avtocesto in vozili

Razvojni projekt V2I Pametna avtocesta podjetja Asist d.o.o. predstavlja novost v svetu inteligentnih transportnih sistemov in komunikacije med vozili in infrastrukturo v realnem času. Sistem V2I Pametna avtocesta namreč obvešča voznike o stanju na cesti v realnem času in omogoča reakcije, ki vodijo v manj zastojev, manj nesreč, manj ustavljanj in speljevanj, hitrejše potovalne čase in čistejši zrak; torej udobno, varno in varčno vožnjo.

Testiranje produkta/sistema je potekalo najprej v preizkuševalnem laboratoriju, kjer so vzpostavili celotno infrastrukturo za simuliranje realnega okolja. Ko je bilo delovanje posameznih razvitih komponent sistema ustrezno, so komponente vgradili v realno okolje, na testno mesto pred južnim delom predora Šentvid v Ljubljani, kjer so potem izvajali nenehna testiranja za doseg pravilnega delovanja komunikacije in odzivnosti sistema v realnem času. »Z rezultatom smo izredno zadovoljni in se veselimo prihodnjih predstavitev širši zainteresirani javnosti in trženjskih aktivnosti, pri čemer upamo na prepoznavo prednosti sistema s strani odgovornih deležnikov v čim večjem obsegu«, pravijo.

Podjetje Asist d.o.o., ki je za svoj projekt prejelo evropska sredstva na javnem razpisu RRI v verigah in mrežah vrednosti, združuje znanje dvajsetih kreativnih in izkušenih strokovnjakov, s ciljem soustvarjati in uvajati novosti na področju avtomatizacije sistemov. So med prvimi na svetu z delujočim sistemom za komunikacijo med vozili in infrastrukturo (V2I, V2X).

 

Upravičenec: Asist d.o.o.

Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020

Sklad: Evropski sklad za regionalni razvoj

EU prispevek: 305.505,26 evrov

FOTO: Asist d.o.o.

Več o projektu