S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Po kreativni poti do znanja in pametna očala

Program Po kreativni poti do znanja omogoča povezovanje visokošolskih zavodov s trgom dela in tako študentom daje možnost za pridobitev praktičnih izkušenj. V okviru sofinanciranih projektov študenti preučujejo kreativne in inovativne rešitve za izzive gospodarskega in družbenega okolja.

Projekti se izvajajo od 3 do največ 5 mesecev v skupinah od 6 do 8 študentov pod mentorstvom pedagoškega in delovnega mentorja. Dodatno se lahko projektu pridruži organizacija z gospodarskega ali družbenega področja. Program spodbuja medsebojno izmenjavo znanj, izkušenj in dobrih praks visokošolskih učiteljev ter strokovnjakov iz (ne)gospodarstva. Osrednji namen tovrstne dejavnosti je prenos strokovnega in akademskega znanja, kar posledično spodbuja visokošolske zavode k posodabljanju študijskih programov ter uvajanju inovativnega pristopa poučevanja.  

Upravičenec: Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije

Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020

Sklad: Evropski socialni sklad

Skupna višina sredstev: 11.744.305,41 evrov

EU prispevek:  9.395.444,328 evrov

Več o programu

Uporaba obogatene resničnosti v logistiki: PAMETNA OČALA

V eni novejših Forresterjevih raziskav ugotavljajo, da bodo podjetja do leta 2025 porabila predvidoma več kot 30 milijard dolarjev za pametna očala, hkrati pa je odprtih mnogo aktualnih vprašanj, povezanih z njihovo uporabo v logistiki. Nekaterih so se dotaknili na Fakulteti za logistiko, Fakulteti za strojništvo in Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru v okviru projekta »Preučevanje učinkov uporabe pametnih očal na vid in produktivnost na primeru komisioniranja«, ki se je odvil v okviru programa Po kreativni poti do znanja 2017–2020.

Pametna očala so vrsta naglavnega prikazovalnika, ki na prvi pogled močno spominja na klasična očala. Funkcija pametnih očal, za katera je veliko zanimanja tako ponudnikov opreme kot tudi deležnikov v različnih delovnih okoljih, je oskrbeti udeleženca v delovnem procesu s potrebnimi informacijami za delo. Ta, očalom podoben kos opreme, pridobiva podatke iz brezžičnega omrežja in jih projicira na majhen prikazovalnik pred uporabnikovo levo ali desno oko. Glavna prednost njihove uporabe pred papirnimi dokumenti, prenosnimi terminali, pametnimi telefoni in podobno opremo je v prostih rokah.

Pri projektu, za katerega so prejeli 19.075,00 evro iz Evropskega socialnega sklada, je sodelovalo 8 študentov pod vodstvom dveh mentoric, sodelovali pa so tudi s podjetjem Špica International in Zdravstvenim domom dr. Adolfa Drolca.

Vir opisa projekta in fotografije: Finance