S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Projektno učenje mlajših odraslih (PUM-O)

Vaja dela mojstra

Kaja Dizdarević, mlada, nadarjena likovna umetnica, je rada risala že v ranem otroštvu. A po drugem letniku je opustila šolanje na srednji oblikovni šoli in se prijavila pri zavodu za zaposlovanje. Osebna svetovalka jo je usmerila v program PUM-O in devetnajstletna Kaja se je pridružila skupini drugih udeležencev.

Program Projektno učenje mlajših odraslih (PUM-O) daje mladim priložnost, da odkrijejo svoj talent, razvijejo ročne spretnosti, spoznajo raznovrstne tehnike za ustvarjanje in učenje, prisluhnejo predstavitvam poklicev, osvojijo številne veščine na različnih interesnih področjih in s pomočjo mentorja pridobijo motivacijo za nadaljevanje študija ali iskanje zaposlitve.

Kaja iskreno priznava, da se pred vključitvijo v PUM-O ni zavedala, kaj vse program lahko ponudi in koliko novih stvari bo izvedela, se naučila: »Obiskali smo elektrarno, čebelarje, umetnike, gledali smo filme, kuhali in se o pogovarjali o vsem, kar smo doživeli. Med predstavitvami poklicev je marsikdo našel tistega, ki ga je pritegnil, čeprav o njem v preteklosti ni nikoli razmišljal.« Kaja je sedaj pripravljena vložiti čas in energijo v to, da bo sledila svojim sanjam in poklicu, ki si ga je izbrala, ne opušča pa niti možnosti, da bi se kdaj vrnila v šolo. Zaveda se, da ji je s programom PUM-O uspelo pregnati negotovost in dobiti potrditev za to, kar počne.

Projektno učenje mlajših odraslih je program neformalnega izobraževanja namenjen mlajšim odraslim od 15. do dopolnjenega 26. leta starosti. Njegov temeljni namen je razvijati njihove potenciale za uspešno vključevanje v izobraževanje, razvijanje poklicne identitete in uspešno vključevanje na trg dela ter uspešno socialno integracijo. Učne dosežke v programu lahko udeleženci uveljavijo v postopkih vrednotenja in priznavanja neformalno pridobljenih znanj, spretnosti in kompetenc, ko se ponovno vključujejo v programe formalnega izobraževanja, ali pri priznavanju poklicne usposobljenosti pri zaposlovanju.

Več o projektu

Upravičenec: Zavod RS za zaposlovanje
Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020
Sklad: Evropski socialni sklad
Skupna višina sredstev: 12.000.000 evrov
EU prispevek: 9.600.000,00 evrov
 
Fotografija: Zavod RS za zaposlovanje