S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Razvoj brezzračne – airless – 100 % reciklabilne embalaže

V podjetju Plastika Virant so se odločili, da bodo razvili inovativni, okolju prijazen ter učinkovit produkt. Gre za inovativen in izboljšan sistem embalaže za kozmetiko, ki je bil razvit v zadnjem obdobju – brezzračna embalaža oziroma t.i. »AIRLESS«, katerega primarna prednost je, da ščiti vsebino pred stikom z zrakom (preprečuje kontaminacijo in oksidacijo vsebine).

Trg v zadnjem obdobju vse bolj stremi k uporabi tovrstne embalaže, saj kozmetična in farmacevtska industrija v trendu razvoja naravne kozmetike zmanjšujeta uporabo aditivov, konzervansov in prezervativov, obenem pa želijo ohraniti zadostne roke trajanja proizvoda. Teh ni mogoče doseči v primerih, kadar je vsebina v neposrednem stiku z okoliškim zrakom. Trenutno je omejitev pri uporabi tovrstne embalaže cena, saj so v večini primerov takšne embalažne enote sestavljene iz mnogih sestavnih delov, kar prinaša velike stroške izdelave in montaže. Slabost trenutne rešitve je tudi ta, da so določeni sestavni deli kovinski (pogosto npr. vzmet iz nerjavečega jekla), kar omejuje oziroma onemogoča reciklažo in ni v skladu z okoljevarstvenimi trendi in trajnostno naravnano proizvodnjo.

V Plastiki Virant so zato zasnovali in izdelali nov inovativen sistem brezzračne embalaže za kozmetiko, ki je sestavljena iz minimalnega števila sestavnih delov, je v smislu uporabljenih materialov poenotena, jo je možno v celoti reciklirati in je cenovno dostopnejša tudi podjetjem iz kozmetične in farmacevtske industrije, katerih izdelki se ne uvrščajo v najvišji cenovni razred. V podjetju želijo: »Boj proti plastični embalaži pretvoriti v boj proti plastičnim odpadkom. Razvoj dispenzerja brez kovinskih sestavnih delov in iz 100 % reciklabilne plastike je vsekakor velik korak v tej smeri, tudi zahvaljujoč EU sredstvom.«

Upravičenec: Plastika Virant d. o. o.
Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020
Sklad: Evropski sklad za regionalni razvoj
Skupna višina sredstev:  549.743,60 evrov

EU prispevek:  247.384,62 evrov

FOTO: Plastika Virant