S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Razvoj delovnih kompetenc zaprtih oseb

Namen programa, ki ga izvaja Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij, je uvedba in izvedba različnih programov za obravnavo zaprtih oseb, da se jih usposobi za življenje na prostosti. To poteka prek pridobivanja delovnih kompetenc in hkrati z odpravo tveganj, ki pogojujejo ponavljanje kaznivih dejanj. Namen programa uresničujejo skozi aktivnosti izobraževanja, usposabljanja za delo in delovno terapijo. Na ta način želijo, da bi čim večje število vključenih oseb pridobilo znanja in kompetence, ki jih bodo približale vstopu na trg dela. Obsojenci lahko pridobijo formalno izobrazbo za različne stopnje šolske izobrazbe ter znanja in spretnosti za poklice, ki omogočajo zaposlitev in s tem osebno eksistenco brez socialne pomoči po prestani kazni.

V program je bilo vključenih že 894 obsojencev. Veliko število zaprtih oseb se je vključevalo v usposabljanja za pridobitev nacionalnih poklicnih kvalifikacij, kjer so usmerjeni predvsem v deficitarne poklice. S tem izboljšujejo zaposlitvene možnosti in posledično vplivajo na odvračanje od ponavljanja kaznivih dejanj. Posamezen obsojenec je lahko vključen v različne programe znotraj projekta, npr. v delovno terapijo, izobraževalne programe in usposabljanja za delo (nacionalne poklicne kvalifikacije - NPK).

V sklopu programa so v ženskem zaporu obsojenke izdelovale tiho knjigo, sešito iz blaga, namenjeno igri otrok. Ingrid je ob njeni predstavitvi povedala: »Ta knjiga je bila izdelana v sklopu delovne terapije, z ogromno ljubezni vsake izmed nas. Z njo smo zaprte ženske odkrivale svoje sposobnosti, za katere prej nismo vedele, da jih imamo.«

Upravičenec: Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij
Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020
Sklad: Evropski socialni sklad
Skupna višina sredstev: 980.000,00 evrov
EU prispevek: 784.000,00 evrov

FOTO: Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij