S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Slovensko izobraževalno omrežje – 2020

V letu 2017 je Arnes začel z izvajanjem štiriletnega Programa nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju, ki so ga krajše poimenovali Slovensko izobraževalno omrežje – 2020. V okviru Programa vzgojno-izobraževalnim zavodom sofinancirajo izgradnjo brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme, razvijajo tudi e-storitve in e-vsebine. Cilj programa je izboljšanje kompetenc in dosežkov mladih ter večja usposobljenost izobraževalcev prek večje uporabe sodobne IKT pri poučevanju in učenju. Pomembnost stremenja k temu cilju se je še dodatno izpostavila med letošnjo pandemijo, ko so vzgojno-izobraževalni zavodi učni proces preselili na splet oz. na daljavo.

Povezava na video o dosežkih in pogledu v prihodnost

Konkretno o posameznih aktivnostih v okviru projekta: 

Izgradnja brezžičnih omrežij

  1. Do zdaj so v okviru programa zgradili brezžično omrežje na 738 VIZ, 425 v vzhodni regiji in 358 v zahodni regiji. Do konca leta bodo zgradili zmogljiva brezžična omrežja na okvirno 900 VIZ.
  2. Zgrajena brezžična omrežja so centralno upravljana s strani Arnesa, varna, dobro pokrivajo celotno šolsko poslopje in omogočajo hkraten dostop do interneta celotnemu razredu. Stroški vzdrževajna omrežja so prav tako nižji, Arnes pa skrbi tudi za nadgradnje.
  3. Brezžično izobraževalno omrežje eduroam globalno zagotavlja brezplačni in varni brezžični dostop na kateri koli lokaciji milijonom uporabnikov, pa naj gre za študente, znanstvenike ali raziskovalce. Uporabniki se lahko povežejo takoj, ko vklopijo napravo, za prijavo v omrežje eduroam na katerem koli kontinentu, razen na Antarktiki, pa potrebujejo eno uporabniško ime in geslo.
  4. Z izgradnjo brezžičnega omrežja na VIZ želi Arnes omogočiti učiteljem in učencem lažji dostop do IKT-orodij in vsebin ter vzpostaviti pogoje za sodelovanje v učnem procesu z lastnimi napravami.

e-storitve in e-vsebine

  1. Razvijajo sedem novih e-storitev in 15 novih e-vsebin. Do konca leta bodo končali z razvojem zadnje e-storitve – multimedijskega portala s pripadajočo e-vsebino.
  2. Dejavnost e-storitve in e-vsebine se usmerja na vključitev e-storitev v delovne procese na VIZ skozi izobraževanja in podporo. e-vsebine so dostopne prek odprtih skupnih platform portala SIO, spletnih učilnic oz. skupnosti.

IKT oprema

V okviru IKT dejavnosti so v štirih letih izvedli 4 nakupe opreme IKT. Dejavnost je bila v 50 % financirana s sredstvi ESRR, ostalo so prispevali VIZ. Nabavili so 38.623 kosov opreme, ki so jo šole med drugim uporabile tudi za omogočanje izobraževanja na daljavo med pandemijo:

 • 12.395 namiznih računalnikov
 • 7.319 zaslonov
 • 8.702 prenosnih računalnikov
 • 4.659 tabličnih računalnikov
 • 5.549 projektorjev.

Cilj dejavnosti »odjemalci IKT« je zagotoviti odjemalce IKT in multimedijsko opremo (npr. osebni, prenosni, tablični računalniki, projektorji, interaktivne naprave), ki bo skupaj z brezžičnimi omrežji omogočila uporabo e-storitev in e-vsebin.

Odzivi VIZ

Konec leta 2019 so VIZ vprašali, kakšno je njihovo zadovoljstvo z uporabnostjo, ceno in s komunikacijo z dobavitelji dobavljene opreme. Več kot 90 % VIZ je zadovoljnih ali zelo zadovoljnih tako z uporabnostjo opreme kot tudi s komunikacijo z dobavitelji. Prav tako je več kot 90 % VIZ zadovoljnih ali zelo zadovoljnih z izvedbo projekta WLAN-2020 projekta za izgradnjo brezžičnega omrežja.

Upravičenec: Akademska in raziskovalna mreža Slovenije - Arnes
Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020
Sklad: Evropski sklad za regionalni razvoj
Skupna višina sredstev:  40.175.415,68 evrov
EU prispevek: 25.029.113,34 evrov

 

Foto: Črt Slavec